Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

IMG_1507_Facetune_06-10-2018-20-40-07.jpg
kombucha recept

Att göra egen kombucha är något av det enklaste och godaste som finns! Och jag tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig en massa goda bakterier.
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰 Och smaken är HELT annorlunda på den man brygger själv. Det är svårt att beskriva i ord men tänk dig en god kolsyrad syrlig och söt cider. Det är den hemgjorda kombuchan som har fått en så kallad “andra bryggning” (läs mer längre ner). Den man köper i butik smakar då mer som en del hemgjord kombucha utblandad med 4 delar vatten och en skvätt öl.

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/”"scoby”/“kombuchasvamp”. Scobyn (som är en restprodukt bestående av cellulosa) är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Dock bildas en ny ytkultur vid varje bryggning, men den gamla kan läggas på komposten vid varje ny bryggning. KRAV-märkt ekologisk startvätska för bryggning av egen kombucha hittar du hos Ekombucha.
Ekologiskt strösocker, 1 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 2 tsk. ☕️
• Vatten, 1 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt svalna, gärna över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 5-30 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter ca 5 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i 2-4 veckor. Spara några dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär och väntar några dagar. ⏱ Varje dag ska du öppna korken för att se om den blivit tillräckligt kolsyrad.

På bilderna har jag gjort två olika smaksättningar. Den ena med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp. Det går även bra att lägga i hela bitar. Ingefära är toppen för att få bra kolsyra! Sötare frukt/bär är också ett knep för att ge rejält med kolsyra, samt att gärna placera flaskorna lite varmare än rumstemperatur.

kombucha smaksättning
egen kombucha recept
kombucha mango smaksättning

Jag börjar dricka min kombucha efter ca 5-6 dagar fram tills att den blivit ca 2 veckor, sedan tycker jag den blir för sur. Oftast dricker jag direkt ur tappkranen (supergott!) men ibland lyxar jag till det och dricker den kolsyrad och smaksatt. Då tappar jag upp på flaskor efter ca 5 dagar för att behålla sötman som också skyndar på kolsyrningen.

När jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Här kan ni läsa mer om Kombucha!

Lenas spaghettisås

När jag var liten hade jag en favoriträtt i skolan som hette Lenas spaghettisås. Jag har saknat den sedan dess och trodde ALDRIG jag skulle få reda på hur man gör den. Jag var ju säker på att Lena var en av skolans mattanter, och att det var hennes recept?!

Men så prövade jag av en slump att googla. Så visar det sig att det är ett ganska välkänt recept från boken ”Nya Annas mat” från 90-talet. 😂 Jag har alltså gått miste om denna maträtt i nästan 20 år i onödan?!

Men nu kan jag äntligen avnjuta denna maträtt igen! Billig som tusan och otroligt god. Med en svenskodlad huvudingrediens dessutom! 🥕🇸🇪
Kanske inte den vackraste men absolut en av de godaste. 🙌


DU BEHÖVER: (storkok, ca 8-10 portioner)
• Eko gul lök, 3 st
• Eko olivolja, 2 msk
• Eko morötter, 1 kg
• Eko tomatpuré, 3 msk
• Eko krossade tomater, 2 förpackningar
• Eko grönsaksbuljong, 2 tärningar
• Vatten, 0.5-1 (tom) förpackning krossade tomater
• Eko oregano, 2 tsk
• Eko creme fraiche/växtbaserat alternativ, 1 förpackning
• Eko örtsalt och peppar
• Eko spaghetti

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka spaghettin enligt anvisningar.
2. Fräs den hackade löken i olivoljan.
3. Tillsätt tomatpuré, rivna morötter, krossade tomater, buljongtärningar, vatten och oregano. Låt koka under lock i 30 min.
4. Tillsätt creme fraiche, örtsalt och peppar och låt koka upp.
5. Servera såsen med spaghettin.
6. Klart! ✨

Såsen passar även perfekt som fyllning i lasange.

Hoppas ni kommer tycka om denna maträtt lika mycket som jag! 😋

Picklad rödlök

Visst blir allt godare med picklad rödlök? 😍 Förutom att det är gott så är det även billigt, extremt enkelt att göra själv och det har en lång hållbarhet. 🙌

Jag använder en klassisk ättikslag, även kallad 1-2-3-lag som också kan användas till inläggning av t.ex gurka, morötter, rödbetor, zucchini etc. 🥕🥒

Den picklade rödlöken förvarar jag i en glasburk med snäpplock. På den har jag satt på en griffelettikett som man kan skriva på med kritpenna som sedan kan suddas ut.

DU BEHÖVER:
• Eko rödlök, 500 fram (ca 8 st i liten storlek)
• Vatten, 3 dl
• Eko socker, 2 dl
• Ättiksprit 12%, 1 dl
• En glasburk med tätslutande lock

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär löken i tunna skivor och lägg den i glasburken.
2. Blanda vatten, socker och ättiksprit i en skål och rör om eller mixa tills sockret löst upp sig.
3. Häll lagen över löken och rör om.
4. Klart! ✨

Förvara burken i kylskåp. Hållbarheten är upp till ca 4 veckor.

Ringblomssalva med bivax

Jag älskar att ge bort hemgjorda salvor till nära och kära i julklapp! 😍🎁
Det är en prisvärd och användbar julklapp som passar alla och är SÅ enkel och rolig att göra! 👩‍🔬

Ringblomssalva passar perfekt för torra nariga händer, hudsprickor och småsår tack vare ringblommans sårläkande egenskaper. ✨ Den är även perfekt att ha på barnens kinder i pulkabacken då bivaxet lägger sig som ett skyddande lager över huden som stöter bort snön. ☃️

DU BEHÖVER: (För 20 st 60 ml burkar)
• Eko svenskt bivax, 250 gram
• Eko svensk rapsolja, 1 liter
• Eko ringblomsextrakt, 5 gram (kan uteslutas)
• Ev. eterisk lavendelolja (20 droppar till hälften av burkarna, jag lät hälften vara utan tillsatt doft)
• Rena burkar med lock

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält bivax och rapsolja i ett vattenbad.
2. Kyl ner i ett kallt vattenbad medan du vispar.
3. Häll upp i burkar och sätt på lock och eventuell etikett.
4. Klart! ✨

Cirkapris för en sats med 20 burkar är 335 kr/16.75 kr per burk.
100 kr eko rapsolja
150 kr eko bivax
85 kr eko ringblomsextrakt
(+ eventuell eterisk olja)

BONUSTIPS: Salvan kan även användas som impregnering av skinnskor, skärbrädor eller andra träredskap. 🙌

Snabba pepparkakor med ingefära och citronzest

De här är mina absoluta favoritpepparkakor! 😍 Varje jul under min uppväxt fanns de hemma hos min farfar och hans fru och receptet kommer därifrån. ❤️
Egentligen ska man ha en skållad mandel på varje kaka också men jag glömde köpa det. 😅

En fördel med detta recept (utöver den fantastiska smaken!) är att degen inte behöver vila mer än någon timme. Man kan alltså göra pepparkakor från grunden men då äta dem samma dag! Det är också ett perfekt alternativ om man inte har tid eller ork till att kavla/forma vanliga pepparkakor.

DU BEHÖVER: (En kakburk pepparkakor)
• Eko sirap, 1 dl
• Vatten, 1/2 dl
• Eko smör, 150 gram
• Bikarbonat, 1/2 msk
• Eko torkad ingefära, 1 msk
• Eko citronzest från 1/2 sköljd citron
• Eko farinsocker, 1 dl
• Eko strösocker, 1 dl
• Eko vetemjöl, 6 dl
• Ev. skållad mandel, en till varje kaka

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp sirap och vatten.
2. Ställ kastrullen åt sidan och lägg ner smöret. Låt smöret smälta och låt blandningen svalna.
3. Rör ner bikarbonat och kryddor och blanda.
4. Häll mjölet i en bunke och häll över sirapsblandningen. Arbeta ihop en deg.
5. Forma en korv och lägg den på en tallrik i frysen i någon timme eller några timmar i kylskåpet.
6. Skär upp degkorven i tunna skivor och lägg på smörad plåt/plåt med bakplåtspapper. Tryck ev. ner en skållad mandel per pepparkaka.
7. Sätt ugnen på 175 grader (160 varmluftugn) och grädda pepparkakorna ca 8-10 minuter.
8. Klart! ✨

Enligt mitt recepturklipp kallas de amerikanska pepparkakor och är alltså utan nejlika, kanel och kardemumma.

Så här enkelt är det att göra brända mandlar hemma

Fixa julmarknadskänslan hemma med brända mandlar! 😍 Det är superenkelt att göra själv (det är min son som fixar i videon) och det smakar EXAKT som de där man kan köpa på julmarknader! 😋

En perfekt julklapp dessutom! Gör flera satser och lägg i fina glasburkar eller papperspåsar. 🎁

DU BEHÖVER:
• Eko mandlar, 3 dl (200 gram)
• Eko socker, 2 dl
• Vatten, 0.75 dl
• Eko vaniljpulver, 1 tsk

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt plattan på medelhög värme och lägg alla ingredienser i en kastrull eller stekpanna.
2. Rör om hela tiden tills vätskan avdunstat och det sockrar sig. (Vänta inte tills det sockrade smälter, då smakar det lätt bränt.)
3. Häll mandlarna på en plåt och låt svalna och stelna.
4. Klart! ✨

Stekpannan diskas enkelt efteråt, inga problem alls! 🙌

Risgrynsgröt i ugnen

Jag älskar risgrynsgröt, speciellt i juletider. Något jag däremot inte älskar är att hemgjord gröt alltid bränns de sista minutrarna TROTS evigt rörande.

Men färdigköpt är ju inte lika god som egengjord!

Lösningen? RISGRYNSGRÖT I UGN! 🔥
Inget rörande och inget fastbränt. Lägg alla ingredienser i en form, ställ alarm på mobilen och glöm gröten tills den är klar. I detta recept behöver gröten inte kokas på spisen innan alls och det här är den godaste tomtegröten jag någonsin ätit. 🙏

DU BEHÖVER: (för ca 6 pers, gör gärna dubbel sats!)
• Eko mjölk, 2 liter
• Eko grötris, 4 dl
• Eko smör, 3-4 msk
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko ceylonkanel, 1 tsk (eller 2 kanelstänger)
• Salt, 1 tsk
• Ev. en mandel för ”mandeln i gröten” 💫

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Häll alla ingredienser i en ugnsfast form, blanda och ställ in i mitten av ugnen.
3. Vänta 1.5 timme och rör om. (Det tunna ”täcket” på toppen kan tas bort men är ej nödvändigt - det är gott.) Använd ugnssäkert lock om du vill slippa täcket.
4. Klart! ✨

Egen kokosyoghurt

Visste ni att det går att göra egen kokosyoghurt? Det är jätteenkelt och är så häftigt att göra. På bara ett dygn ändrar kokosmjölken smak helt och blir plötsligt yoghurt! Och det blir helt fantastiskt gott! 🤤😍

Jag använder Garants ekologiska kokosmjölk som är supergod.
Trots att den inte innehåller några tillsatser så är den helt flytande vilket är en fördel när man gör kokosyoghurt. ✨

DU BEHÖVER:
• Eko kokosmjölk, 500 ml
• Probiotikakapslar, 2 tabletter

GÖR SÅ HÄR:
1. Häll ner kokosmjölken i en burk eller en skål.
2. Töm innehåller av två probiotikakapslar och rör om noga.
3. Täck burken med en kökshandduk eller liknande och fäst den med en gummisnodd.
4. Ställ burken på en plats som är lite varmare än rumstemperatur, t.ex ovanför kylskåpet. Vänta 1 dygn.
5. Rör om och kyl ner yoghurten i kylskåp.
6. Klart! ✨

Förvara i kylskåp i ca 5 dagar. Använd kokosyoghurten som en vanlig yoghurt, t.ex med müsli och flingor eller som smoothiebas. Blanda i lite jordgubbssylt för en jättegod jordgubbsyoghurt! 🥣🍓

Potatisskalschips

Om ni skalar potatis så SLÄNG INTE SKALEN! Gör supergoda chips av dem istället! 😍🙌

DU BEHÖVER:
• Skal från 2 kg ekologisk sköljd och torr potatis (gärna små potatisar)
• Eko olivolja, 2 msk
• Eko lökpulver, 1 tsk
• Salt & peppar efter tycke

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
2. Blanda skalen med lökpulver, olja, salt och peppar.
3. Häll ut skalen separerade på en plåt.
4. Ställ in plåten i ugnen i 20-30 minuter (tills de får en gyllene färg och är knapriga). Öppna luckan några gånger och släpp ut lite luft.
5. Låt skalen svalna på en ren kökshandduk.
6. Klart! ✨

Keso- & tomatröra

Denna maträtt åt jag ofta som barn och jag älskade den. Kanske verkar den lite konstig men jag lovar att den är väldigt god! Och dessutom otroligt enkel att tillaga. 🙌

Receptet kommer från min mamma. ❤️

DU BEHÖVER: (för ca 4 pers)
• Eko keso, 500 gram
• Eko cocktailtomater, 250 gram
• Basilika, ca 1/2 kruka
• Eko tacokrydda, 1/2 paket
• Ev. lite örtsalt och peppar
• Spaghetti, 500 gram

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka pastan
2. Skär upp coctailtomaterna och blanda med övriga ingredienser till en kall röra.
3. Servera kesoröran kall med den varma pastan.
4. Klart! ✨

Godaste morötterna

Om man tycker att morötter är en lite tråkig grönsak så måste man bara prova detta. Det går inte att sluta äta! 😍

Det här är ännu ett recept från min kära mor som jag åt under min uppväxt. Har älskats av alla barn som testat! 🥕

Morot är ju en så bra grönsak! Billig även som eko, nyttig och närproducerad.


DU BEHÖVER:
• Eko morötter, 500 gram
• Eko olivolja, 2 msk
• Eko citron, 1 st
• Eko vitlök, 1 klyfta
• Salt/Herbamare örtsalt & peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka sköljda morötter i 5 minuter. (Jag struntar i att skala men skär av kanterna).
2. Häll av vattnet och behåll morötterna i kastrullen.
3. Häll oljan över morötterna och stek dem i kastrullen under omrörning i 2 minuter på medelhög värme.
4. Blanda saften från en citron med en pressad/riven vitlöksklyfta salt/örtsalt och peppar. Smaka av för rätt balans mellan syra och sälta.
5. Häll marinaden över morötterna och blanda. Låt stå tills morötterna är ljumna.
6. Klart! ✨

Ät som tillbehör till ALLT! 😋

Kanelbullar av överblivet bröd

Visste ni att vi slänger 219 ton bröd i Sverige VARJE DAG? 😱
Något som ofta slängs är t.ex de där små ändarna från rostbrödet som ingen vill ha. Eller enstaka korvbröd som blir över.

Lösningen för dessa: Världens enklaste KANELBULLAR! 😍🤤

Dessa brukade vi göra i min familj när jag var liten och vi var sötsugna på landstället, men kiosken var stängd. 😂

Det blir precis lika gott som vanliga kanelbullar och går på nolltid! 😋

DU BEHÖVER:
• Överblivet vitt bröd
• Smör/margarin
• Kanel
• Socker
• Kardemumma (kan uteslutas)
• Vaniljpulver (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Bre ett rejält lager smör/margarin på brödet.
3. Strö över kanel, socker och ev. kardemumma och vaniljpulver.
4. Ställ in ”bullarna” i ugnen i ca 5 min.
5. Klart! ✨

Har ni prövat detta? 😍 Eller har ni fler tips på vad man kan göra med överblivet bröd?

Äppelmust av fallfrukt

Den sista fallfrukten är perfekt att ta tillvara på genom att göra stora mängder äppelmust i ett nafs! Det gör inget om äpplena blivit kantstötta eller fått lite skador. 🙌

Man får ut ungefär 1 liter must på 2 kg äpplen. Hela processen tog ca en halvtimme och då fick vi ut 21 liter pastöriserad must och 10 liter opastöriserad must.

Så här i efterhand borde vi gjort mer opastöriserad då den var så OTROLIGT god. Så länge man har plats i frysen så rekommenderar jag göra så mycket opastöriserad som möjligt! ✨

PASTÖRISERAD MUST:
Denna förvaras i bag-in-box eller plastdunkar (medhavda eller musteriets). Den pastöriserade musten håller i 1 år i rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp och håller i en vecka.
Pastöriserad must mognar och säga vara godast efter 4-5 månaders lagring. Men den var supergod och dricka även direkt!

OPASTÖRISERAD MUST:

Denna förvaras i plastdunkar (medhavda eller musteriets) och bör frysas då den bara håller några dagar i kylskåpet. Så frys in och tina upp, då smakar den nästan som nymustad. Musten expanderar vid frysning så använd inte glasflaskor och lämna lite extra luft i plastdunkarna.

Kostnaden? Att musta äpplen är inte superbilligt men det känns så värt i och med att man får en fantastiskt god dryck och samtidigt tar tillvara på äpplena på ett smidigt sätt. Billigast är att ta med egna plastdunkar att fylla. Priset där vi mustade (@rosenhill) är då 10 kr/litern för opastöriserad must. Dyrast är pastöriserad must i bag-in-box, som då kostar 25 kr/litern.

Skörda basilikan smartare

Att kunna plocka egen basilika hemma till maten är ju höjden av lyx. 🙏
Min basilika är från början två vanliga små basilikakrukor från butik som jag planterat om med rikligt med ekologisk planteringsjord. De växte snabbt och blev stora på bara några veckor! 😍🪴

Här kommer några knep för att få en bättre och mer ekonomisk skörd av basilika. ❤️

SKÖRDA RÄTT: 🍃
Istället för att nypa av blad för blad på basilikan - nyp av stjälken precis ovanför ett bladpar. Då får man en tätare och buskigare basilika med fler goda blad att äta! 🌿😋
Skörda basilikan kontinuerligt för mer tillväxt.

TA BORT BLOMMOR: ❌🌸
Ta bort eventuella blommor eftersom plantan då lägger energi på blomningen istället för att bilda nya basilikablad. Smaken kan också förändras på en blommande basilika.

FRYS IN: ❄️
Frys in om du har mer basilika än du behöver för tillfället! Lägg ner basilikan i en plastpåse och frys in. När basilikan är frusen, töm påsen på luft och ”hacka” basilikan genom att klämma på påsen. Nu tar basilikan mindre plats och det går utmärkt att fylla på mer blad i påsen och upprepa processen. 🙌

TA STICKLINGAR: 🌱
Föröka basilikan genom att ta sticklingar!
Ett perfekt sätt att spara pengar nu när maten blivit så dyr. 🥵💸💰
Klipp 7-10 cm långa sticklingar strax över ett bladpar. Ta bort ev. blad längst ner. Sätt i kruka med fuktig planteringsjord. Håll jorden fuktig. 💦
Alternativt kan man sätta sticklingarna i vatten och låta dem få 3-5 cm långa rötter före plantering i jord.

Lättdrucket juicevatten för varma sommardagar


I denna värme är det viktigt att komma ihåg att dricka ordentligt. ☀️🥵💦

Ett litet enkelt tips om ni eller barnen har svårt att få i er tillräckligt med vatten (men vill undvika att dricka för mycket läsk/saft/juice) är att blanda ut äppeljuice med vatten!

Det blir läskande och gott, utan att bli alltför sötsliskigt (och dyrt).

DU BEHÖVER:
• Eko äppeljuice, 1 del (t.ex 1 dl)
• Kallt vatten, 2 delar (t.ex 2 dl)

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda vattnet med juicen.
2. Klart! ✨

Servera gärna äppelvattnet med is. 🍹🧊

PICKNICKTIPS:
Gör i ordning en stor flaska äppeljuicevatten till stranden/picknicken och lägg den i frysen någon timme innan ni går hemifrån så håller den sig kyld längre. ❄️

Godare äpplen

🍏 GODARE ÄPPLEN 🍏
Finns det något bättre snacks än rivet äpple?! Av någon anledning blir det SÅ mycket godare än att äta äpple som vanligt. 😆

Speciellt syrliga Granny Smith blir helt magiskt läskande gott! 🍏🤤✨

Perfekt om man har barn som sällan äter upp sina äpplen, eller om man som vuxen har svårt att få i sig frukt. Ungefär 3 frukter om dagen ska man gärna äta enligt Livsmedelsverket. 🍏🍏🍏

DU BEHÖVER:
• Eko äpplen (Granny Smith passar extra bra)
• Ett rivjärn

GÖR SÅ HÄR:
1. Riv äpplet så långt det går.
2. Klart! ✨

Ät som kvällssnacks framför tvn eller gör i ordning en tallrik och avnjut i solen! ☀️

Hemgjorda klämmisar i återanvändningsbara klämpåsar!

egna klämmisar cherub baby

Klämmisar kan verkligen vara praktiska för småbarn på språng då och då. Visste ni att det finns återanvändningsbara klämpåsar så man kan göra egna och därmed ha full koll på innehållet till sina små? 😍
Jag fick tips av @entiger att mitt recept Havregrynsgröt Deluxe passar perfekt som bas i egna klämmisar, så jag blev tvungen att testa!

Jag gjorde tre smaksättningar: chokladchiapudding, mango & kokos samt blåbär. Och wow så bra och gott det blev! 😱😋 Perfekt att frysa in en stor sats och sedan tina vid behov. 🙌

Så mycket billigare än att köpa klämmisar för 20 kr styck. Och mer hållbart med påsar som kan användas igen och igen! ♻️

DU BEHÖVER: (för basen)

• Eko havregryn, 700 gram
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Vatten, 2 liter
• Ev. lite salt för barn över 1 år

CHOKLADCHIAPUDDING: 🍫

• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko chiafrön, 3 msk (välj eventuellt bort chiafrön för bebisar)
• Eko urkärnade dadlar, 10 st

MANGO & KOKOS:

• Eko fryst mango, 225 gram
• Eko riven kokos, 1/2 dl
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko urkärnade dadlar, 10 st
• Eko chiafrön, 3 msk (välj eventuellt bort chiafrön för bebisar)

BLÅBÄR: 🍇

• Eko frysta blåbär, 5 dl
• Eko urkärnade dadlar, 10 st
• Eko chiafrön, 3 msk (välj eventuellt bort chiafrön för bebisar)
• Vatten, 5 dl

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka Havregrynsgröt Deluxe (basen).
2. Dela upp gröten i tre stora skålar.
3. Mixa alla ingredienser för CHIACHOKLADPUDDINGEN utom chiafrön. Häll därefter i chiafrön och blanda med en av skålarna gröt.
4. Mixa alla ingredienser för MANGO & KOKOS utom chiafrön. Häll därefter i chiafrön och blanda med den andra skålen gröt.
5. Mixa alla ingredienser för BLÅBÄR utom chiafrön. Häll därefter i chiafrön och blanda med den sista skålen gröt.
6. Häll upp gröten i klämpåsarna med sked/spritspåse och stäng igen påsarna.
7. Klart! ✨

Klämmisarna kan förvaras i kylskåp i 3-4 dagar alternativt frysas in och sedan tinas när de ska ätas.
Denna sats fyllde 20 påsar (150 ml/påse) och några mindre matlådor. Matlådorna blir perfekt frukost/mellis även för oss vuxna. 😋

Klämpåsarna jag köpte är från Cherub Baby och kan diskas i maskin.

Har ni gjort egna klämmisar någon gång? 😀

Gurkmeja och peppar-mix, perfekt för egen guldmjölk!

gurkmeja peppar mix

Att gurkmeja är en stark antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper vet ni säkert redan. Men visste ni att den antiinflammatoriska effekten blir betydligt mer kraftfull om gurkmejan äts tillsammans med svartpeppar? 😍

Svartpeppar innehåller nämligen ämnet piperin som gör att det inflammationshämmande ämnet curcumin i gurkmejan tas upp 2000% bättre av kroppen. 😱

Genom att ha en färdig blandning av gurkmeja och svartpeppar blir det lättare att få in vanan att använda den gyllene kombinationen i vardagen!
Jag har ca 90% ekologisk gurkmeja i min blandning och 10% nymalen ekologisk svartpeppar.

Ett tips om man vill få i sig en större mängd gurkmeja på en gång är att göra s.k GULDMJÖLK. 🥛✨
En god, hälsosam, kryddig, varm och söt dryck som passar perfekt på kvällen. 🌙

DU BEHÖVER:
• Eko gurkmeja + peppar-mix, 1 tsk
• Valfri eko växtdryck eller mjölk, 2 dl
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Eko honung, 1 tsk
• Eko kardemumma, 1 krm
• Eko ceylonkanel, 1 krm
• Eko vaniljpulver, 1 krm

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm alla ingredienser under uppvärmning i kastrull.
2. Servera i kopp eller glas.
3. Klart! ✨

Vad använder ni gurkmeja till? Har ni provat guldmjölk? 😀

Blixtsnabb äppelpaj utan tillsatt socker (vegansk och glutenfri)

I samarbete med Bosch

Det kanske mest självklara sättet att ta vara på sina äpplen. ÄPPELPAJ! 😍
Denna äppelpaj blir inte den vackraste men ACK SÅ GOD! Den kräver minimalt engagemang, inget kladd(!), den är vegansk, utan tillsatt socker och fungerar lika bra till frukost eller mellanmål som till fika. Kan det bli bättre?

DU BEHÖVER:

• Svenska äpplen, 4 medelstora
• Eko havregryn, 8 dl
• Eko kokosolja, 1 dl
• Eko urkärnade dadlar, 16 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kardemumma, 1/2 msk
• Eko ceylonkanel, 1/2 msk
• Salt, 2 krm

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa alla ingredienser grovt eller slätt, beroende på hur du vill ha det. Använd mixerstav för att putta ner ingredienserna mot knivarna.
3. Skär upp äpplen och lägg i en form.
4. Häll över pajdegen över äpplena.
5. Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
6. Klart! ✨

Ät den som den är eller servera med glass eller vaniljsås. 😋
Jag använder höghastighetsmixern Vitaboost från Bosch som snabbt maler ner dadlarna så man slipper klumpar. Ingen kan ana att den inte innehåller tillsatt socker! 👏

BONUSTIPS: Med pajdegen kan man koka sagolikt god gröt också!



Havregrynsgröt Deluxe - godaste gröten på mixade havregryn

godaste havregrynsgröten

Jag har tidigare tipsat om det enklaste vardags-hacket för att få havregrynsgröten ca 100 ggr godare. Detta genom att mixa gröten med stavmixer! Av någon märklig anledning blir det en helt annan smak. Det smakar mer som mannagrynsgröt! 🤩
Eftersom havregrynsgröt på många sätt är en så vettig frukost (billigt även som eko, svenskt, klimatsmart, nyttigt) tycker jag det är värt att få det att fungera. 🙌

Vill man slippa mixa den färdiga gröten varje gång kan man mixa en större mängd havregryn till havremjöl på en gång så blir det extra smidigt.

När du kokar en portion gröt blir då måtten ca: 2 dl vatten och 50-75 ml havremjöl + lite salt. (1 dl havregryn = ca 75 ml havremjöl.)

Vill man lyxa till det ytterligare kan man smaksätta havremjölet med t.ex kardemumma, vaniljpulver och kanel. ✨

För att ta det till ytterligare en nivå kan man även rosta havregrynen lätt i ugnen innan man mixar grynen. Detta gör du genom att hälla havregrynen på en plåt och ställa in den i ugnen i en kall (KALL!) ugn. Sätt ugnen på 175 grader och när temperaturen nått 175 och lampan släcks är det klart. Rör om 2-3 gånger under tiden.

Flera har undrat om man kan använda skrädmjöl istället. Men av någon anledning blir smaken helt annorlunda (enligt mig på ett negativt sätt).

Denna gröt är även god att äta kall! Tänk typ mannafrutti. 😋

Bonustips: Lägg havremjölet och vatten i en kaffepress, rör om, vänta några min - pressa = blixtsnabb egen havredryck. 🥛⚡️