Blixtsnabb vegoglass (banan, cashewnötter och choklad)

I samarbete med Bosch

Denna sjukt goda banan- och chokladglass går blixtsnabbt att tillaga och passar perfekt som nyttigare efterrätt till både stora och små. Frys in bananskivor redan nu och fixa Mello-myset inför finalen på lördag på bara några minuter!
Ju mer mogna bananerna är, desto sötare (och godare) blir glassen. Så använd gärna bananer med bruna fläckar på. 🐾🍌

Jag hade inga mogna bananer hemma, så jag rotade istället fram brunprickiga bananer i mataffären som förmodligen annars hade slängts. 😋

Kakaonibsen (krossade kakaobönor) ger ett härligt crunch och en god chokladsmak men är inte ett måste.

DU BEHÖVER: (Ca 5-6 portioner)
• Eko frysta mogna bananer i skivor, 7 st
• Eko cashewnötter, 4 dl
• Eko havredryck, 2 dl
• Eko vaniljpulver, 2 tsk
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko kakaonibs, valfri mängd

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa alla ingredienser i en höghastighetsmixer samtidigt som du puttar ner glassen mot botten med en mixerstav. Mixa under kortast möjliga tid för att få glassen så tjock och fluffig som möjligt.
2. Servera i skålar och toppa med kakaonibs!
3. Klart! ✨

Eventuell överbliven glass kan frysas i matlåda eller glassformar. 🙌
För att göra denna glass bör man ha en höghastighetsmixer med mixerstav. Detta för att snabbt kunna mixa dessa relativt torra ingredienser utan att glassen hinner smälta.

I filmen använder jag min trogna favorit VitaBoost från Bosch som klarar ALLT! 💓 

Mer info om VitaBoost hittar ni här. Bosch VitaBoost finns hos bl.a Cervera, både online och i fysisk butik. 

Vegansk ostfri lasagne med röda linser

vegansk lasagne
lasagne röda linser

Här kommer ett recept på en supergod vegansk ostfri lasange. 😍 Lustigt nog saknas inte osten alls!
Lasagne är perfekt att laga direkt i matlådor av glas. Man kan sedan frysa in matlådorna och därefter värma dem och äta direkt ut lådorna istället för tallrikar. Mindre disk och mindre krångel! 🙌
Laga mycket på en gång och slipp laga mat på hela veckan! 👏

DU BEHÖVER: (För två stora former lasagne)

• Eko röda sköljda linser, ca 200 g
• Eko gul lök, 2 mellanstora
• Eko vitlök, 3 klyftor
• Eko krossade tomater, 3 paket
• Eko zucchini, 2 st
• Eko champinjoner, 1 paket
• Eko plommon-/körsbärstomater, 2 frp
• Eko lasagneplattor, 1-2 frp
• Eko olivolja
• Eko ruccola
• Eko oliver
• Eko örtsalt (Herbamare)
• Eko peppar
• Eko oregano
• Vatten, fyll 3 tomma krossade tomaterförpackningar

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Fräs lök och vitlök i olivolja i kastrull eller stekpanna.
3. Skölj linserna och häll i tillsammans med örtsalt och peppar.
4. Häll i krossade tomater och vatten. Låt puttra några minuter.
5. Skär upp zucchini och champinjoner
6. Varva linsgryta, lasagneplattor och zucchini så länge du kan.
7. Toppa med champinjoner och tomater, örtsalt, peppar och olivolja.
8. Ställ in i ugnen ca 35 min.
9. Toppa med ruccola och oliver.
10. Klart! ✨

Kolla mina höjdpunkter i profilen (scrolla lite till höger där) om ni vill se när jag lagar lasagnen! 😋🎥

Vegansk krämig grönkålspasta

vegansk grönkålspasta

Ni måste prova denna grönkålspasta! 😱😍 Så sjukt god och enkel att göra. Mina barn älskade den!!
Det är perfekt matlåde-mat så passa på att göra mycket på en gång. 🙌

DU BEHÖVER: (6 personer)

• Eko färsk grönkål, 3-400 gram
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko gul lök, 1 stor eller 2 mindre
• Eko vitlök, 4 klyftor
• Eko olivolja (eller annan eko olja)
• Eko örtsalt & peppar
• 6 dl vatten
• Eko pasta

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka pastan enligt anvisningar
2. Skär upp grönkål, hacka lök och pressa vitlök.
3. Fräs lök, vitlök och grönkål i olja tills grönkålen sjunkit ihop ordentligt t och blivit mjuk.
4. Salta och peppra.
5. Mixa cashewnötterna i vattnet slätt.
6. Häll cashewgrädden över den mjuka grönkålen och låt puttra under omrörning i 1-2 minuter.
7. Blanda pastan med grönkålssåsen.
8. Klart! ✨

Grön ärtsoppa - fattigmat på 5 minuter

grön ärtsoppa ekotipset

Är så glad att ni tipsade mig om GRÖN ärtsoppa! 😍 Förstår inte varför jag inte testat tidigare. Det är ju hur gott som helst och så löjligt enkelt. INGET behöver hackas. 🙏 Riktigt billigt är det också! 💰
Dessutom SVENSKT samt veganskt! 🇸🇪🌱
DU BEHÖVER: (2-3 portioner)
• Eko gröna ärtor, 350 gram
• Eko lökpulver, 1 msk
• Eko buljongtärning, 1 st
• Eko örtsalt & peppar
• Vatten, 4.5 dl
GÖR SÅ HÄR:
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp någon minut under lock.
2. Mixa soppan med stavmixer, nästan slätt.
3. Klart! ✨

Vill man lyxa till det kan man ha i en klick cashewgrädde med citron. 😋


Har ni provat göra grön ärtsoppa än? 🤗

Miljövänlig fågelmat i apelsinskal - istället för talgbollar med plastnät!

ekologisk fågelmat

Nu på vintern kan småfåglarna behöva lite hjälp med mat. Men istället för fågelmat i plastnät där plasten riskerar hamna i fåglarnas mage eller i naturen så kan du göra din egen helt nedbrytbara fågelmat, eller varför inte fågelglass? 😍🕊
Använder du ekologiska ingredienser så hjälper du även fåglarna där råvarorna produceras. 🌍🌱

DU BEHÖVER:
• Eko kokosolja/kokosfett
• En eko apelsin/blodapelsin eller grapefrukt
• Eko frön/nötter/gryn - använd gärna sådant du vill bli av med i skafferiet
• Ev glassform och glasspinne

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält kokosolja/kokosfett i en kastrull och häll i frön/nötter/gryn.
2. Skär apelsinen på mitten och skär ut fruktköttet.
3. Gör 3 st hål i kanterna på apelsinskalet och trä igenom ett snöre i naturmaterial.
4. Fyll skalen med fågelmaten. Får du något över kan du göra en fågelglass genom att fylla en glassform med fågelmaten och ställa den i frysen en stund så den stelnar.
5. Häng upp fågelmaten, gärna lite skyddat vid buskage/grenar så småfåglar har möjlighet till skydd från rovfåglar.
6. Klart! ✨

PS. Har ni redan talgbollar kan ni ta bort plasten och skära dem i två delar och lägga i apelsinskal på samma sätt som ovan. 🤗

Godare havregryndsgröt på 10 sekunder!

mixa havregrynsgröt

Jag ska erkänna att jag inte alltid tycker havregrynsgröt är det roligaste att äta till frukost. Vilket känns väldigt synd då havregrynsgröt verkligen är en vettig frukost! Både nyttigt, enkelt, svenskodlat och riktigt billigt trots ekologiskt. 🇸🇪
Är därför väldigt glad att jag för några år sen upptäckte detta knep som kanske några av er också kan ha glädje av! 😍


🌀 MIXA FÄRDIGKOKT HAVREGRYNSGRÖT MED STAVMIXER! 🌀
Hur konsistensen kan påverka smaken så mycket förstår jag inte, men mixad havregrynsgröt smakar typ mannagrynsgröt. 😋 Tillsammans med svenska frysta blåbär och ev. sötning blir det hur gott som helst! 🍇
Extra gott blir det om man har lite vaniljpulver i gröten när man mixar.

Gillar man vanlig havregrynsgröt finns det såklart ingen anledning att mixa, men om man lätt tröttnar på havregrynsgröt kan detta vara en lösning för variation. Perfekt också för kräsna barn! 👶
Ett plus är även att denna gröt är väldigt god att äta kall med frukt/bär. Den påminner då om mannafrutti! Ett perfekt sätt att #minskamatsvinnet om man får gröt över. ✨

PS. Många tipsar om att mixa grynen först vilket blir smidigare om man vill äta detta ofta. 😀

Ekologisk Aromat utan glutamat!

ekologiskt aromat

Någon mer än jag som ÄLSKAR smaken av kryddan Aromat? Åt det till allt förr i tiden. Men har nu inte ätit det på många år pga det känns inte så sunt.  För något år sen upptäckte jag dock ett substitut! Och det är kombinationen av det gudomliga örtsaltet Herbamare/Trocomare och den kraftigt underskattade kryddan lökpulver! När man blandar dessa två får man nämligen en krydda som smakar väldigt lik Aromat, men helt utan konstigheter.  Dessutom är den vegansk. 

DU BEHÖVER:

• Herbamare/Trocomare ekologiskt örtsalt (viktigt att det är just detta oslagbara örtsalt).

• Ekologiskt lökpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda lika delar av kryddorna i en burk med lock.

2. Klart! 

Kryddan passar till precis ALLT och gör sig extremt bra i dipp. (Recept på dipp kommer inom kort!)

Prova om ni också saknar Aromat! 

Vegansk och ekologisk chokladpudding med chiafrön!

ekotipset chokladpudding

Alltså TACK till den av er som tipsade mig om att tillsätta chiafrön i mitt glassrecept för magiskt god chokladpudding!  Den blev så sjukt GOD!!

Vill gärna credda men kan inte minnas vem som skrev det. 

Hur som helst, ni borde testa! Tänker att jag kommer få upp mina sömntutor till barn i tid imorgon bitti om de vet att de ska få chokladpudding till frukost.  Tillräckligt nyttig för att det ska kännas som en vettig frukost!  Och tillräckligt GOD för att fungera lika bra som efterrätt. 

DU BEHÖVER: (ca 4 portioner)

• Eko kokosmjölk eller kokosgrädde, 400 ml

• Eko cashewnötter, 1 dl

• Eko kakao, 1/2 dl

• Eko dadlar, 10 st

• Eko vaniljpulver, 1 tsk

• Eko chiafrön, 7 tsk

• Ev topping av frukt eller bär, frysta jordgubbar passade perfekt 

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa allt utom chiafrön och jordgubbar.

2. Häll i chiafrön och blanda med en sked.

3. Häll upp smeten i små burkar eller matlådor och ställ dem i kylen några timmar eller över natten.

4. Toppa med eventuell frukt/bär.

5. Klart! 

ekotipset chiachokladpudding

Chokladpuddingen håller minst några dagar i kylskåp. Perfekt att preppa veckans frukostar på en gång!  Ev. rester blir drömmig glass.

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur jag gjorde!

Hållbara julklappar - Bästa kokboken för barn!

När barnen kan baka bröd HELT själva! 😍 Med JÄSNING och allt! 😱

vi bakar och lagar mat bisse grenert Marianne lillier
vi bakar och lagar mat Bisse Grenert och Marianne Lilliér

Jag vill tipsa om denna fantastiska bok som #hållbarjulklapp till barn över 4 år. 🎅🎄🎁

Boken heter Vi bakar & lagar mat och är skriven av Bisse Grenert och Marianne Lilliér. Recepten är enkla och oerhört lätta att förstå, även för den som inte kan eller orkar läsa massa.

När jag visade boken på Instagram stories var ni HUNDRATALS som skrev att ni älskade denna bok när ni var små och det visade sig att MÅNGA av er använder den fortfarande! ❤️
Någon visade bilder på boken bestående av kopierade och ihophäftade sidor som en ensamstående mamma med dåligt med pengar ordnat till barnen. Så otroligt fint! ❤️😭

Flera av er skrev att ”tack vare den boken är jag numera kock/bagare”. 👩‍🍳👨‍🍳 HUR coolt?!
Okej, den har absolut inget hälsotänk. 😅 Recepten är inte supermoderna. Det är kritvitt mjöl och socker i mycket. Men ändå. Jag älskar den! Och mina barn har ibland bakat flera recept på en dag. Fatta vad lärorikt! 🙌

småfranska recept för barn
kokbok för barn

Den finns att köpa bl.a hos Adlibris och Bokus och kostar ca 120 kr. 📚

Känner ni igen dessa böcker? 😍

Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

I samarbete med ICA Hemma

IMG_1507_Facetune_06-10-2018-20-40-07.jpg
kombucha recept

Att göra egen kombucha är något jag velat göra hur länge som helst men inte kommit till skott. Jag ÄLSKAR köpe-kombucha (smakar typ som syrlig ”vuxenläsk”) samt tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig massa goda bakterier!
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/scoby/“kombuchasvamp”. Scobyn är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Jag beställde dubbelt startpack från Forsnäs Hemman som lägger ut start-kit till försäljning vardagsmorgon och kväll - håll utkik.
Ekologiskt strösocker, 1.6 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 3 tsk. ☕️ Jag köpte Keemun Gong Fu från In The Mood For Tea som även har fysisk butik i Stockholm.
• Vatten, 1.4 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt stå i rumstemperatur minst 15 min (gärna flera timmar eller över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt svampen och startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 8-20 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter 8 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i minst 2-3 veckor. Spara 2 dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär samt tillsätter ev. lite mer socker och väntar några dagar. ⏱

Jag valde att köra två olika smaksättningar vid min första bryggning. Den ena svensk med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp.

kombucha smaksättning

Nu är det dags att vänta några dagar tills drycken blivit ordentligt kolsyrad! En gång om dagen ska korken öppnas och när det pyser tillräckligt mycket är den klar.

egen kombucha recept

För mig gick mango-smaksättningen snabbast och processen skyndades på genom att ställa flaskorna nära ett element märkte jag det sista dygnet. Det tog 8 dagar för att få den så här bubblig! Blåbär och äpple-smaksättningen är fortfarande inte tillräckligt bubblig. Men kanske även den blir klar inom kort sedan jag ställde flaskorna varmare.

kombucha mango smaksättning

Min kombucha blev väldigt välbryggd och stark. Nästa gång kommer jag tappa upp kombuchan i flaskor tidigare än efter 15 dagar, för en mildare smak. Kanske redan efter en vecka. Viktigt att komma ihåg är dock att när ny kombucha ska bryggas så måste startvätskan stått minst 2-3 veckor.

Nu när jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt ju!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Om du behöver experthjälp vid din bryggning rekommenderar jag Facebookgruppen Kombuchaklubben. Undrar man något får man väldigt snabbt svar från riktiga kombucha-experter!

PS. Just nu har jag en tävling på mitt Instagramkonto @ekotipset där ni har chans att vinna ett Kombucha-set från @icahemma. Var gärna med och tävla. 😍 Vi ses där!

Hemgjord vegansk cookie dough-glass!

vegansk cookie dough glass

Jag ÄLSKAR cookie dough-glass och ville prova göra en vegansk variant utan tillsatt socker. Och det blev så GRYMT bra!! 🤤😍 Jag använde mitt ”drömmigaste vegoglassen”-recept (dubbel dos) och blandade i små sötsalta cookie dough-bitar. SUCCÉ!!! Snälla prova detta!! 🙏


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner) 

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 800 ml
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko kakao, 1 dl
• Eko färska urkärnade dadlar, 20 st
• Eko vaniljpulver, 2 tsk

Till cookie dough:
• Eko cashewnötter, 1,5
• Eko färska urkärnande dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Salt, 2 krm

vegansk glass utan tillsatt socker


GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser till glassen slätt. Häll upp i glassform, exempelvis i matlåda.
2. Frys in glassen ca en timme. Under den tiden gör du cookie doughen:
3. Mixa alla ingredienser till cookie dough och forma små bollar.
4. Ta ut glassen ur frysen, rör om och blanda i bollarna. Spara några till topping.
5. Rör om ytterligare en gång efter ca 2 timmar. Toppa med de sista cookie dough-bollarna och fortsätt sedan ev. frysa in till önskad konsistens.
6. Klart! ✨

vegansk cookie dough

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur det gick till! 🎥 (Där har jag bara halva mängden cookie doug men det blev lite snålt, därav dubbel mängd i receptet. 😋)

Så gör du en lyxig iskaffe på dina kaffeslattar!

iskaffe isbitar

Gör du också ofta för mycket kaffe? SLÄNG DET INTE! Häll upp slattarna i en iskubsform och gör en lyxig iskaffe istället! Hur gott som helst och superenkelt. 🙌

DU BEHÖVER:

• Frysta eko kaffeslattar
• Valfri eko mjölk/växtdryck
• Valfri eko sirap (jag tog agavesirap)

GÖR SÅ HÄR:
1. Häll de frysta kaffeslattarna i ett glas så det når upp till kanten. ☕️
2. Fyll glaset med valfri mjölk. 🥛
3. Toppa med sirap efter tycke och smak. 💫
4. Klart! ✨

Jag tycker iskaffe är ett väldigt underskattat sätt att dricka kaffe. ÄLSKAR när kaffeisbitarna smälter i mjölken. Blir så sjukt fint! 😭 Och gott! 🤤
Har ni testat göra eget iskaffe?

islatte recept

PS. Ignorera det ironiska i att jag råkade hälla ut hälften av kaffet på bordet. 🤦‍♀️

Nyttiga bärremmar med smak av hallon och lakrits!

bärremmar hallon och lakrits

ISTÄLLET FÖR HALLONLAKRITSSKALLAR 💀💕
Okej, de här nyttiga ekologiska bärremmarna med hallon- och lakritssmak smakar inte exakt som hallonlakritsskallar men de är ändå extremt goda! 😱😍 Och de kan ätas som mellanmål fast de smakar GODIS. 😋 De är väldigt enkla att göra men behöver lite tid för torkningen i ugnen. ⏲

DU BEHÖVER:

• Eko frysta hallon, 250 gram
• Eko urkärnade färska dadlar, 17 st
• Eko lakritspulver, 1 msk
• Eko kokosolja, 1,5 msk

GÖR SÅ HÄR:

1. Tina hallon och sila bort ev vätska. (Jag tinade inte ordentligt därför tog det längre tid än nödvändigt i ugnen).
2. Sätt ugnen på 70 grader, gärna varmluft.
3. Mixa hallon, dadlar och 1 msk kokosolja. (Spara resterande kokosolja till senare.)
4. Smörj ett Svanenmärkt bakplåtspapper med lite kokosolja och lägg på en plåt.
5. Häll hallonsmeten på bakplåtspappret och bre ut.
6. Ställ in plåten i ugnen i 15 minuter. Öppna sedan luckan för att släppa ut fukt och sänk temperaturen till 50 grader.
7. Låt ugnsluckan stå på glänt genom att sätta en sked i öppningen för att släppa ut fukt tills hallonlädret blir helt torrt. Det kan ta ca 5-8 h. (Jag testade istället öppna luckan en gång i timmen och släppa ut luft men det torkade inte för mig förrän jag la skeden vid öppningen)
8. Klipp lädret i remmar och rulla ihop.
9. Lägg rullarna i en burk med 1 msk lakritspulver i botten som fastnar i botten av rullarna. 🤤
10. Klart! ✨

nyttiga fruktremmar
bärremmar hallon

Förvara remmarna i tätslutande burk i kylskåp. 💕

Vegansk broccolisoppa med cashewnötsbas!

Dags för mer eko fattigmat! 💰 Denna lyxiga veganska broccolisoppa med cashewnötter som gräddig bas kostar ca 7 kr/portion och mättar riktigt bra. Detta är mina barns favoriträtt! 😋 Den tar ca 15 minuter att tillaga och är hur god som helst! Passa på att göra mycket på en gång och fyll kyl och frys med matlådor. 🙌

vegansk broccolisoppa cashewnötter


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner)
• Eko fryst broccoli, 800 g
• Eko cashewnötter, 3 dl
• Eko gul lök, 2 st
• Eko vitlök, 3-4 klyftor
• Eko olivolja, 1 dl
• 1,5 l vatten
• Eko buljong, mängd enligt förpackning
• Eko örtsalt
• Eko peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa allt vatten med cashewnötterna slätt.
2. Hacka lök och vitlök grovt.
3. Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med buljongtärningar/buljongpulver i en stor kastrull.
4. Häll i broccoli och rör om.
5. Häll i cashewmjölken, örtsalt och peppar.
6. Koka upp ca 5 min.
7. Ställ av kastrullen och mixa soppan slät.
8. Klart! ✨

Minska äppelsvinnet - Detta kan du göra med dina svenska äpplen!

Varje år RUTTNAR flera hundra tusen TON äpplen bort i våra svenska trädgårdar. 💔🇸🇪 Samtidigt som vi importerar hit mängder av äpplen som säljs dyrt. 😣 Det är bara inte KLOKT?! Häromdagen såg jag en enorm hög med fina äpplen ligga tillsammans med trädgårdsavfall på någons tomt, så himla sorgligt. Samtidigt förstår jag ju att det inte är helt enkelt för vanliga privatpersoner att ta vara på alla äpplen. 😩

svenska äpplen

Kan vi inte tillsammans försöka minska äppelsvinnet genom att lägga upp bilder och tagga #minskaäppelsvinnet i våra sociala kanaler? ❤️👊 För att tipsa och påminna varandra om hur man kan göra! Tänker att det kan vara tips på recept, hur man kan förvara äpplen eller idéer på hur man kan skänka eller sälja etc. 👏 Har hört att vissa lägger en korg med äpplen utanför tomten med en Varsågod-skylt. Riktigt smart tycker jag och bra för alla! 🙌

äppelmust

Jag pressade supergod äppelmust i min juicepress som kan frysas.🍹

äppelglass från svenska äpplen

Det bubbliga skummet som är tråkigt att dricka la jag i glassformar vilket gav en jättebra konsistens på glassarna!

calippo glassform
skumm äppelmust

Fyllde även skummet i en iskubsform. 🙌 Detta mixade jag med äppelmust vilket blev en grymt god, söt och syrlig “Slush”! Se HÄR hur jag gjorde.

Vad gör ni med era äpplen? Har ni några bra tips? 🤗🍎

Enkel vegansk morotssoppa med linser - 5 kr/portion

morotssoppa med linser

Här kommer ett tips på RIKTIGT billig ekomat. MOROTSSOPPA!

En lite bortglömd klassiker som brukar älskas av de flesta och som är SJUKT billig, vegansk, enkel att göra och med en svensk huvudingrediens. 👏🇸🇪🥕
Jag har röda linser i min morotssoppa för extra protein. 💪 Vill man så kan man dessutom köpa sig gårdagens bröd för några kronor och göra vitlöksbröd som tillbehör och VIPS så har man en riktig festmåltid! 🥖🥂


Passa på att göra mycket på en gång och fyll kylen och frysen. Perfekt meal prep för hela familjen! 🙌


DU BEHÖVER: (Ca 8 portioner)

• Eko morötter, 1 kg
• Eko röda linser, 2 dl
• Eko gul lök, 3 st
• Eko vitlök, 3 klyftor
• Eko grönsaksbuljong (mängd enligt frp.)
• Eko olivolja, 1/2 dl
• Eko curry, 1 tsk
• Eko örtsalt och peppar
• Vatten, 2 l

GÖR SÅ HÄR:

1. Hacka morötterna, löken och vitlöken grovt. (Välj själv om du vill skala morötterna, mina var så fina så jag struntade i det.)
2. Häll olja i en stor kastrull och häll i curry, buljong. Fräs någon minut.
3. Skölj linserna.
4. Häll i allt utom vatten och fräs någon minut samtidigt som du rör om.
5. Häll i vattnet och låt koka med lock tills linserna blivit mjuka.
6. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.
7. Klart! ✨

Kolla mina höjdpunkter på Instagram så får ni se hur enkelt det är att göra denna fantastiska soppa!

vegansk morotssoppa

Vindruvsglass av 100% vindruvor!

Ni har kanske hört talas om att frysta vindruvor är helt galet gott? Perfekta små friska glassgodisar att fylla frysen med. 

vindruvsglass

Men att de frysta vindruvorna sedan kan mixas till den ljuvligaste vindruvsglassen visste ni kanske inte? I så fall MÅSTE NI BARA PROVA!

Den blir söt och syrlig i en helt MAGISK konsistens. 😭🤤🤤 Tänk botten av Calippo Cola, fast utan colasmak. Varför har jag aldrig gjort talas om detta förut?!

frysta vindruvor
glass av vindruvor
frysta vindruvor

Jag styckfryser kärnfria ekologiska vindruvor på ugnsplåt direkt över en frysbox. Då fungerar det även när frysen är full! Sedan kan de förvaras i matlåda i frysen utan att klibba ihop eller så kan de ätas upp direkt. Eller som sagt MIXAS! 😋

Jag lät mina vindruvor tina några minuter innan jag började mixa för att slippa blanda i vatten (och därmed göra den mer smaklös) och det blev superbra. 🙌 

vindruvor glass

Eftersom ekologiska vindruvor ofta kostar en slant är det perfekt att bunkra och frysa när det är extrapris och med denna metod riskerar de ej hinna bli dåliga innan man ätit upp. 💰

Tänk dock på att vindruvor har en knepig form när det gäller kvävningsrisk för barn. Färska vindruvor ska därför delas på längden när de ges till barn. Frysta bör kanske delas ytterligare en gång på längden? Detta behöver man ju dock inte tänka på om man ska mixa sina vindruvor.

PS. Ni vet väl att konventionella vindruvor är riktiga värstingar när det gäller besprutning? Detta gäller förstås även russin. Välj därför alltid ekologiska! 💚🍇🌍

För den som vill se hur denna glass blev till, kolla mina höjdpunkterInstagram! 💚🎥

Vegansk mättande smoothie

Kombinationen av mango, jordgubb, banan, cashewnötter och vanilj är verkligen helt magisk. ✨

vegansk smoothie ekotipset

Jag brukar göra denna variant som glass men nu ökade jag mängden havredryck för smoothie och den blev sååååå god. 🌈 Har alltid tyckt denna smakkombination smakar som Danonio jordgubb dvs den är väldigt barnvänlig! 👶 Perfekt gräddighet, sötma, syrlighet och färgen blir härligt ljusrosa. 💓 Ni måste testa!


DU BEHÖVER:

• Eko fryst mango
• Eko frysta jordgubbar
• Eko fryst banan
• Eko cashewnötter
• Eko havredryck
• Eko vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser slätt, lika delar av allt förutom dubbel mängd havredryck och ca en tsk vaniljpulver.
2. Klart!

Om ni vill ha den mer glasslik så kör lika delar av allt förutom vaniljpulver där en tsk räcker. 🍦

Jordgubbar doppade i hemgjord vegansk choklad (med dadlar som sötning!)

Idag inviger jag 1 juni med SVENSKA ekologiska jordgubbar! Eftersom jag blivit smått besatt av att doppa goda grejer i hemgjord choklad så fick såklart även jordgubbarna sig ett dopp.

chokladdoppade jordgubbar vegansk

Chokladen som går supersnabbt att göra är utan tillsatt socker, vegansk och ekologisk. Jag köper kakaosmör från Mathem (som även har de svenska ekologiska jordgubbarna). Kakaosmör kanske kan tänkas lite dyrt, men det är inte så mycket som behövs. Överbliven choklad (det kommer bli över) kan man spara och smälta på nytt igen. Förslagsvis kan man göra denna populära vegoglass och doppa i chokladen. Kakaosmör har väldigt lång hållbarhet! Den kan även användas i hudvård, exempelvis för att göra eget Body Butter Fluff.

ekologiska jordgubbar

DU BEHÖVER:

• Ekologiska jordgubbar 250 g

För choklad;
• Ekologiskt kakaosmör, 60 g
• Ekologiska dadlar, 4 st
• Ekologiskt vaniljpulver, 1/2 tsk
• Ekologisk kakao, 3 msk

För topping:
• Ekologiska kakaonibs, 2 msk
• Mandlar, 2 msk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj jordgubbarna och låt torka (eller torka med kökshandduk).

  2. Smält kakaosmöret över vattenbad

  3. Häll kakaosmöret i en kopp eller liknande och häll i urkärnade dadlar, vaniljpulver och kakao.

  4. Mixa slätt med stavmixer.

  5. Doppa jordgubbarna i chokladen och sedan i eventuell topping. Lägg på fat och låt stelna, snabbast går det i frysen (några minuter räcker).

  6. Klart!

ekologiska svenska jordgubbar
ekologiskt kakaosmör
vegansk choklad
chokladdoppade jordgubbar recept

Drömmig hemmagjord vegansk glass (utan tillsatt socker!)

vegansk chokladglass ekotipset

Ni MÅSTE testa denna glass. 😱😍 Jag har fått en miljon DM med förfrågningar om recept efter storyn på Instagram (@ekotipset) på hur jag gjorde den och jag förstår det! För detta är faktiskt helt SJUKT! Jag körde på känsla och hade ingen aning om det skulle bli flipp eller flopp men den blev perfektion. 🙌

Så här kommer receptet på världens godaste glass, som är 100% ekologisk, vegansk och utan tillsatt socker!

ekotipset glass

DU BEHÖVER:

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Glassformar, 4-6 st (jag använde glassformar i silikon från Panduro, verkar vara slut för tillfället online men kanske finns i fysisk butik?)

Till chokladdopp: (blir massa över till chokladpraliner 🍫)
• Eko dadlar, 7 st
• Eko kakaosmör, 250g (hälften räcker om du bara gör ett chokladdopp)
• Eko kakao, 1 dl
• Eko kardemumma (kan bytas till vaniljpulver), 2 tsk
• Eko kokosolja, 1 msk

Topping:
• Hackade cashewnötter
• Quinoapuffar

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla glassingredienser och häll ner i glassformarna.
2. Ställ i frysen 6-8 timmar.
3. Smält kakaosmöret i vattenbad samtidigt som du mixar dadlarna till chokladdoppet och kokosoljan så slätt det går.
4. Ställ fram två koppar där du häller upp kakaosmöret, lika mycket i varje kopp.
5. Häll ner kakao i ena koppen för mörk choklad och kardemumma eller vaniljpulver i den andra för vit choklad.
6. Mixa med stavmixer i kopparna för att få dadlarna så utblandade med chokladen som möjligt.
7. Ta fram glassen och gör chokladdoppen genom att snabbt doppa glassen i kopparna.
8. Doppa sedan snabbt ner glassen i fat med nötkross/quinoapuffar och strössla på innan chokladen stelnar. Doppa flera lager om du har lust!
9. Klart! 💫

vegansk sockerfri glass
vegoglass kokosmjölk

För mig som gjorde 4 glassar blev det glass över som jag la i en mindre matlåda i frysen. Den smälta chokladen + topping hällde jag i en iskubsform vilket blev massa ljuvliga chokladpraliner. 🤤

veganska chokladpraliner

För den som har svårt för kokos i glass kan jag säga att kokossmaken inte är särskilt påträngande. Den är mer gräddig! 🍦

PS. För den som vill se hela storyn på hur jag steg för steg gjorde så finns den fastnålad i mina ”höjdpunkter” på Instagram i profilen 👉 www.instagram.com/ekotipset 

hemgjord choklad

Fick du mersmak av denna glas måste du även prova göra vegansk cookie dough-glass på denna bas!