Läskande Slush på frysta vindruvor och vatten!

ekologisk slush på frysta vindruvor

Mixade söta frysta ekologiska vindruvor + vatten = GUDOMLIG svalkande slush!! 😱😍
Helt utan azofärger och annat skräp. 🙌
Gillar ni frysta vindruvor och vindruvsglass kommer ni älska att surpla i er detta! 🤤

DU BEHÖVER: (ca 4 portioner)
• Eko frysta vindruvor, 1 paket (500 gram)
• Vatten, 3-4 dl

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa vindruvorna med vattnet slätt.
2. Häll upp i glas och njut!
3. Klart! ✨

Häll upp i termos för svalkande dryck på stranden. 🏖

Magiskt god glass av endast frysta vindruvor!

I samarbete med Bosch

Har ni inte provat att göra egen vindruvsglass av endast ekologiska vindruvor så gör det NU. 😱😍

Tänk er botten av en halvsmält Calippo Cola fast med smak av söt-syrlig Piggelin. Så magiskt gott smakar det! 🤤🤤

(Glassen Piggelin har faktiskt ingen päronsmak utan smaken är Tutti Frutti = smak från druvjuice. Vi har alla trott fel hela livet. 🤯)

DU BEHÖVER:

• Eko frysta vindruvor

GÖR SÅ HÄR:

1. Skölj vindruvorna och frys in dem.
2. Låt vindruvorna tina några minuter.
3. Lägg vindruvorna i en höghastighetersmixer och mixa slätt. Använd mixerstaven hela tiden. (Om du inte har en höghastighetsmixer kan du låta vindruvorna tina lite till och tillsätta lite vatten innan du mixar.)
4. Klart! ✨

Så löjligt enkelt! 🙌 I videon använder jag höghastighetsmixern Bosch Vitaboost som klarar detta och mycket mer utan problem! 💪

Förra året när jag tipsade om denna glass var ni hundratals som visade upp er vindruvsglass. SÅ roligt att se att ni gillade den lika mycket som jag! 😍

Har ni provat göra vindruvsglass? Vad tyckte ni? 😀

PS. Tänk på att alltid välja ekologiska vindruvor då det används stora mängder kemiska bekämpningsmedel vid odling av konventionella vindruvor. 

Glass i termos på utflykten istället för dyr pinnglass!

glass i termos

Varför har jag aldrig tänkt på detta? 😱😍 Glass i termos för utflykter är ju helt genialiskt! Smoothie-/glassrester blir svalkande glass på picknicken eller stranden och bäst av allt - man slipper köpa dyra inplastade icke eko pinnglassar! 🙌

Frys in glassen direkt i mattermosen eller skopa i glassen från en matlåda till en vanlig termos som du haft tom i frysen så den är kall. Håller glassen fryst i några timmar minst! ☀️
I min mattermos ligger resterna från min veganska snickersglass utan tillsatt socker. 🥜😋

Stort tack till grymma @tipsochtrixsom tipsade om denna smarta lösning förra sommaren! ❤️

Vattenmelonglass av endast fryst vattenmelon!

vattenmelonglass av fryst vattenmelon

Har ni provat att frysa melon och äta som glass rakt av? Så sjukt gott, festligt och enkelt! 😍
Nu är melonerna dessutom väldigt krispiga och söta och är enklare att hitta eko. 🙌
Det är bara att skära upp melonen i valfria former och sticka i glasspinnar eller små teskedar och sen in i frysen. ❄️🍉🍢 En timme i frysen räcker! När glassen är djupfryst är det godast att låta glassen tina lite.

Perfekt svalkande varje dag-glass till stora och små nu i sommarhettan. ☀️
Kom ihåg att glasspinnarna går att diska och återanvända! ♻️

Gräddig vegansk glass med vit chokladdopp!

I samarbete med Bosch

Denna glass måste ni prova! 😱😍 Så otroligt god och faktiskt rätt så nyttig. Dessutom blir de SÅ festliga och fina med de frystorkade hallonen på! 💫

DU BEHÖVER: (För 8 st glassar och en matlåda)

• Eko mango, 225 gram
• Eko jordgubbar, 225 gram
• Eko bananer, 2-3 st
• Eko cashewnötter, 4 dl
• Eko havredryck, 6 dl
• Eko vaniljpulver, 2 tsk
• Eko vit vegansk choklad, 200 gram
• Eko kokosolja, 3 msk
• Eko frystorkade hallon, 25 gram

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser utom vit choklad, kokosoljan och frystorkade hallon slätt. (Använder du frysta ingredienser behövs en höghastighetsmixer, använd då mixerstaven hela tiden. Vid slöare mixer, använd tinade ingredienser.)
2. Häll upp i glassformar och ev. rester i matlåda och frys in.
3. Smält den vita chokladen och kokosoljan i vattenbad.
4. Doppa den djupfrysta glassen i den smälta chokladen.
5. Lägg snabbt på de frystorkade hallonen innan chokladen stelnar!
6. Häll ev. överbliven choklad över glassen i matlådan. Toppa med frystorkade hallon.
7. Klart! ✨

Jag använde frysta ingredienser, men även färska/tinade går bra. Har man använt frysta ingredienser går det snabbare att frysa in som pinnglassar.
Man kan då också välja att äta glassen direkt efter den mixats. 🤤

I videon använder jag min älskade Bosch Vitaboost som mixar ALLT slätt, trots att det är hårda och frysta ingredienser. 🙌

Vegansk bananmilkshake på bara 3 ingredienser

vegansk banan milkshake

Jag fick ju ett litet infall här om dagen när jag skummade havredryck och fick för mig att mixa den tillsammans med fryst banan och vaniljpulver.
Det blev så GALET gott att jag blev tvungen att göra det nu igen. 👅🤤

Jag vet inte exakt hur mycket fryst banan jag använde, så receptet blir på ett ungefär. 😋

DU BEHÖVER: (Ca 3 portioner)

• Havredryck, 5 dl (Jag använde Oatly Deluxe som tyvärr inte finns som ekologisk men den är godast.)
• Eko fryst banan, ca 3 st
• Eko vaniljpulver, 1/2 tsk
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa alla ingredienser slätt.
2. Klart! ✨

Eventuella rester fryses in som pinnglassar. 🍡

Blixtsnabb vegoglass (banan, cashewnötter och choklad)

I samarbete med Bosch

Denna sjukt goda banan- och chokladglass går blixtsnabbt att tillaga och passar perfekt som nyttigare efterrätt till både stora och små. Frys in bananskivor redan nu och fixa Mello-myset inför finalen på lördag på bara några minuter!
Ju mer mogna bananerna är, desto sötare (och godare) blir glassen. Så använd gärna bananer med bruna fläckar på. 🐾🍌

Jag hade inga mogna bananer hemma, så jag rotade istället fram brunprickiga bananer i mataffären som förmodligen annars hade slängts. 😋

Kakaonibsen (krossade kakaobönor) ger ett härligt crunch och en god chokladsmak men är inte ett måste.

DU BEHÖVER: (Ca 5-6 portioner)
• Eko frysta mogna bananer i skivor, 7 st
• Eko cashewnötter, 4 dl
• Eko havredryck, 2 dl
• Eko vaniljpulver, 2 tsk
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko kakaonibs, valfri mängd

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa alla ingredienser i en höghastighetsmixer samtidigt som du puttar ner glassen mot botten med en mixerstav. Mixa under kortast möjliga tid för att få glassen så tjock och fluffig som möjligt.
2. Servera i skålar och toppa med kakaonibs!
3. Klart! ✨

Eventuell överbliven glass kan frysas i matlåda eller glassformar. 🙌
För att göra denna glass bör man ha en höghastighetsmixer med mixerstav. Detta för att snabbt kunna mixa dessa relativt torra ingredienser utan att glassen hinner smälta.

I filmen använder jag min trogna favorit VitaBoost från Bosch som klarar ALLT! 💓 

Mer info om VitaBoost hittar ni här. Bosch VitaBoost finns hos bl.a Cervera, både online och i fysisk butik. 

Hemgjord vegansk cookie dough-glass!

vegansk cookie dough glass

Jag ÄLSKAR cookie dough-glass och ville prova göra en vegansk variant utan tillsatt socker. Och det blev så GRYMT bra!! 🤤😍 Jag använde mitt ”drömmigaste vegoglassen”-recept (dubbel dos) och blandade i små sötsalta cookie dough-bitar. SUCCÉ!!! Snälla prova detta!! 🙏


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner) 

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 800 ml
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko kakao, 1 dl
• Eko färska urkärnade dadlar, 20 st
• Eko vaniljpulver, 2 tsk

Till cookie dough:
• Eko cashewnötter, 1,5
• Eko färska urkärnande dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Salt, 2 krm

vegansk glass utan tillsatt socker


GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser till glassen slätt. Häll upp i glassform, exempelvis i matlåda.
2. Frys in glassen ca en timme. Under den tiden gör du cookie doughen:
3. Mixa alla ingredienser till cookie dough och forma små bollar.
4. Ta ut glassen ur frysen, rör om och blanda i bollarna. Spara några till topping.
5. Rör om ytterligare en gång efter ca 2 timmar. Toppa med de sista cookie dough-bollarna och fortsätt sedan ev. frysa in till önskad konsistens.
6. Klart! ✨

vegansk cookie dough

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur det gick till! 🎥 (Där har jag bara halva mängden cookie doug men det blev lite snålt, därav dubbel mängd i receptet. 😋)

Minska äppelsvinnet - Detta kan du göra med dina svenska äpplen!

Varje år RUTTNAR flera hundra tusen TON äpplen bort i våra svenska trädgårdar. 💔🇸🇪 Samtidigt som vi importerar hit mängder av äpplen som säljs dyrt. 😣 Det är bara inte KLOKT?! Häromdagen såg jag en enorm hög med fina äpplen ligga tillsammans med trädgårdsavfall på någons tomt, så himla sorgligt. Samtidigt förstår jag ju att det inte är helt enkelt för vanliga privatpersoner att ta vara på alla äpplen. 😩

svenska äpplen

Kan vi inte tillsammans försöka minska äppelsvinnet genom att lägga upp bilder och tagga #minskaäppelsvinnet i våra sociala kanaler? ❤️👊 För att tipsa och påminna varandra om hur man kan göra! Tänker att det kan vara tips på recept, hur man kan förvara äpplen eller idéer på hur man kan skänka eller sälja etc. 👏 Har hört att vissa lägger en korg med äpplen utanför tomten med en Varsågod-skylt. Riktigt smart tycker jag och bra för alla! 🙌

äppelmust

Jag pressade supergod äppelmust i min juicepress som kan frysas.🍹

äppelglass från svenska äpplen

Det bubbliga skummet som är tråkigt att dricka la jag i glassformar vilket gav en jättebra konsistens på glassarna!

calippo glassform
skumm äppelmust

Fyllde även skummet i en iskubsform. 🙌 Detta mixade jag med äppelmust vilket blev en grymt god, söt och syrlig “Slush”! Se HÄR hur jag gjorde.

Vad gör ni med era äpplen? Har ni några bra tips? 🤗🍎

Vindruvsglass av 100% vindruvor!

Ni har kanske hört talas om att frysta vindruvor är helt galet gott? Perfekta små friska glassgodisar att fylla frysen med. 

vindruvsglass

Men att de frysta vindruvorna sedan kan mixas till den ljuvligaste vindruvsglassen visste ni kanske inte? I så fall MÅSTE NI BARA PROVA!

Den blir söt och syrlig i en helt MAGISK konsistens. 😭🤤🤤 Tänk botten av Calippo Cola, fast utan colasmak. Varför har jag aldrig gjort talas om detta förut?!

frysta vindruvor
glass av vindruvor
frysta vindruvor

Jag styckfryser kärnfria ekologiska vindruvor på ugnsplåt direkt över en frysbox. Då fungerar det även när frysen är full! Sedan kan de förvaras i matlåda i frysen utan att klibba ihop eller så kan de ätas upp direkt. Eller som sagt MIXAS! 😋

Jag lät mina vindruvor tina några minuter innan jag började mixa för att slippa blanda i vatten (och därmed göra den mer smaklös) och det blev superbra. 🙌 

vindruvor glass

Eftersom ekologiska vindruvor ofta kostar en slant är det perfekt att bunkra och frysa när det är extrapris och med denna metod riskerar de ej hinna bli dåliga innan man ätit upp. 💰

Tänk dock på att vindruvor har en knepig form när det gäller kvävningsrisk för barn. Färska vindruvor ska därför delas på längden när de ges till barn. Frysta bör kanske delas ytterligare en gång på längden? Detta behöver man ju dock inte tänka på om man ska mixa sina vindruvor.

PS. Ni vet väl att konventionella vindruvor är riktiga värstingar när det gäller besprutning? Detta gäller förstås även russin. Välj därför alltid ekologiska! 💚🍇🌍

För den som vill se hur denna glass blev till, kolla mina höjdpunkterInstagram! 💚🎥

Vegansk mättande smoothie

Kombinationen av mango, jordgubb, banan, cashewnötter och vanilj är verkligen helt magisk. ✨

vegansk smoothie ekotipset

Jag brukar göra denna variant som glass men nu ökade jag mängden havredryck för smoothie och den blev sååååå god. 🌈 Har alltid tyckt denna smakkombination smakar som Danonio jordgubb dvs den är väldigt barnvänlig! 👶 Perfekt gräddighet, sötma, syrlighet och färgen blir härligt ljusrosa. 💓 Ni måste testa!


DU BEHÖVER:

• Eko fryst mango
• Eko frysta jordgubbar
• Eko fryst banan
• Eko cashewnötter
• Eko havredryck
• Eko vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser slätt, lika delar av allt förutom dubbel mängd havredryck och ca en tsk vaniljpulver.
2. Klart!

Om ni vill ha den mer glasslik så kör lika delar av allt förutom vaniljpulver där en tsk räcker. 🍦

Drömmig hemmagjord vegansk glass (utan tillsatt socker!)

vegansk chokladglass ekotipset

Ni MÅSTE testa denna glass. 😱😍 Jag har fått en miljon DM med förfrågningar om recept efter storyn på Instagram (@ekotipset) på hur jag gjorde den och jag förstår det! För detta är faktiskt helt SJUKT! Jag körde på känsla och hade ingen aning om det skulle bli flipp eller flopp men den blev perfektion. 🙌

Så här kommer receptet på världens godaste glass, som är 100% ekologisk, vegansk och utan tillsatt socker!

ekotipset glass

DU BEHÖVER:

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Glassformar, 4-6 st (jag använde glassformar i silikon från Panduro, verkar vara slut för tillfället online men kanske finns i fysisk butik?)

Till chokladdopp: (blir massa över till chokladpraliner 🍫)
• Eko dadlar, 7 st
• Eko kakaosmör, 250g (hälften räcker om du bara gör ett chokladdopp)
• Eko kakao, 1 dl
• Eko kardemumma (kan bytas till vaniljpulver), 2 tsk
• Eko kokosolja, 1 msk

Topping:
• Hackade cashewnötter
• Quinoapuffar

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla glassingredienser och häll ner i glassformarna.
2. Ställ i frysen 6-8 timmar.
3. Smält kakaosmöret i vattenbad samtidigt som du mixar dadlarna till chokladdoppet och kokosoljan så slätt det går.
4. Ställ fram två koppar där du häller upp kakaosmöret, lika mycket i varje kopp.
5. Häll ner kakao i ena koppen för mörk choklad och kardemumma eller vaniljpulver i den andra för vit choklad.
6. Mixa med stavmixer i kopparna för att få dadlarna så utblandade med chokladen som möjligt.
7. Ta fram glassen och gör chokladdoppen genom att snabbt doppa glassen i kopparna.
8. Doppa sedan snabbt ner glassen i fat med nötkross/quinoapuffar och strössla på innan chokladen stelnar. Doppa flera lager om du har lust!
9. Klart! 💫

vegansk sockerfri glass
vegoglass kokosmjölk

För mig som gjorde 4 glassar blev det glass över som jag la i en mindre matlåda i frysen. Den smälta chokladen + topping hällde jag i en iskubsform vilket blev massa ljuvliga chokladpraliner. 🤤

veganska chokladpraliner

För den som har svårt för kokos i glass kan jag säga att kokossmaken inte är särskilt påträngande. Den är mer gräddig! 🍦

PS. För den som vill se hela storyn på hur jag steg för steg gjorde så finns den fastnålad i mina ”höjdpunkter” på Instagram i profilen 👉 www.instagram.com/ekotipset 

hemgjord choklad

Fick du mersmak av denna glas måste du även prova göra vegansk cookie dough-glass på denna bas!

Ekologisk hallonsmoothie på endast 2 ingredienser (Utan att behöva koka hallon först!)

I samarbete med Mathem

hallonsmoothie utan tillsatt socker

Äntligen finns en lösning till alla oss som älskar frostiga hallonsmoothies/glassar men som inte vågar äta frysta hallon pga risken för norovirus. Lösningen kallas hallonpuré och finns hos Mathem!

ekologisk hallonpure mathem

Den KRAV-märkta purén som är från Magnihill består av 100% ekologiska hallon och är formad till härliga hallontoppar. Purén är upphettad och därefter fryst, vilket tar bort risken för kräksjuka.

De är faktiskt riktigt goda att äta som de är, men ännu godare tillsammans med banan. Det blir en perfekt balans mellan syrligt och sött och passar riktigt bra som både smoothie och sorbet! Galet enkelt att göra, och endast 2 ingredienser behövs. Dessutom nyttigt!🍦

DU BEHÖVER:

• Ekologisk fryst hallonpuré, 60 st toppar
• Ekologiska frysta bananslantar från 4 bananer

nyttig hallonglass

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa hallonpuré och bananslantar slätt. Jag lät purén och bananslantarna tina något före jag mixade. Om du inte har tålamod kan du mixa direkt men tillsätta lite vatten.
2. Servera i kopp/glas och toppa ev. med hallontoppar! 💫
3. Klart!

glass ekotipset

FÖR SORBET:

1. Häll smoothien i en behållare och ställ i frysen ca 30 min.
2. Servera i skål och toppa ev. med hallontoppar och kokos, eller något annat gott du har hemma.
3. Klart!

Detta recept räcker till ca 6-8 personer.

PS. Rabattkoden MH100 ger 100 kr rabatt till alla kunder vid köp för minst 700 kr hos Mathem.se. Koden gäller t.o.m. 30/5. Fri frakt!

Hallontopparna hittar du här.

Vegansk BananFlurry med brända mandlar-kross (utan tillsatt socker)

IMG_5748.JPG

Efter mängder av julmat och godis den här julen var jag sugen på något mindre juligt och mer fräscht!

Jag har länge funderat på om om det går att göra brända mandlar med dadlar istället för socker och testade nu äntligen. Och jag kan säga att det gick att få till precis samma smak som om de vore gjorda med socker, men det gick däremot inte att få till det hårda knapret. Det gjorde dock absolut ingenting.

Jag har alltså gjort bananglass med brända mandlar-kross och det blev nog det godaste jag någonsin gjort! Ni måste testa. En dessert till nyårsafton kanske?

Du behöver:

  • Eko mogna bananer, 4-5 st

  • Eko dadlar, 3-4 st

  • Eko mandlar, ca 1 dl

  • 1/2 tesked smör/margarin (jag använde veganska och ekologiska Naturli' Bredbart)

  • Eko vaniljpulver, 1 krm

  • Eko kardemumma, 1-2 krm (kan uteslutas om man ej gillar kardemumma)

Gör så här:

  1. Skär bananerna i slantar och frys in utspridda t.ex på en plåt i minst 30 minuter.

  2. Mixa 1 tsk smör/margarin med 3 st urkärnade färska dadlar samt 1 krm vaniljpulver.

  3. Lägg dadelröran i en het stekpanna tillsammans med 1 dl mandlar. Rosta varsamt i några minuter på medelhög värme.

  4. Mixa nötterna så de blir krossade.

  5. Mixa bananerna slätt tillsammans med 1-2 kryddmått kardemumma. Ställ eventuell in glassen i frysen en stund om du tycker den är för lös.

  6. Häll upp glassen i skålar och strö över mandelkrosset

  7. Klart!

Kom ihåg att alltid frysa in övermogna bananer. Bananglass blir extra söt och god när bananerna fått mogna ordentligt!