Hemgjord vegansk cookie dough-glass!

vegansk cookie dough glass

Jag ÄLSKAR cookie dough-glass och ville prova göra en vegansk variant utan tillsatt socker. Och det blev så GRYMT bra!! 🤤😍 Jag använde mitt ”drömmigaste vegoglassen”-recept (dubbel dos) och blandade i små sötsalta cookie dough-bitar. SUCCÉ!!! Snälla prova detta!! 🙏


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner) 

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 800 ml
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko kakao, 1 dl
• Eko färska urkärnade dadlar, 20 st
• Eko vaniljpulver, 2 tsk

Till cookie dough:
• Eko cashewnötter, 1,5
• Eko färska urkärnande dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Salt, 2 krm

vegansk glass utan tillsatt socker


GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser till glassen slätt. Häll upp i glassform, exempelvis i matlåda.
2. Frys in glassen ca en timme. Under den tiden gör du cookie doughen:
3. Mixa alla ingredienser till cookie dough och forma små bollar.
4. Ta ut glassen ur frysen, rör om och blanda i bollarna. Spara några till topping.
5. Rör om ytterligare en gång efter ca 2 timmar. Toppa med de sista cookie dough-bollarna och fortsätt sedan ev. frysa in till önskad konsistens.
6. Klart! ✨

vegansk cookie dough

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur det gick till! 🎥 (Där har jag bara halva mängden cookie doug men det blev lite snålt, därav dubbel mängd i receptet. 😋)

Minska äppelsvinnet - Detta kan du göra med dina svenska äpplen!

Varje år RUTTNAR flera hundra tusen TON äpplen bort i våra svenska trädgårdar. 💔🇸🇪 Samtidigt som vi importerar hit mängder av äpplen som säljs dyrt. 😣 Det är bara inte KLOKT?! Häromdagen såg jag en enorm hög med fina äpplen ligga tillsammans med trädgårdsavfall på någons tomt, så himla sorgligt. Samtidigt förstår jag ju att det inte är helt enkelt för vanliga privatpersoner att ta vara på alla äpplen. 😩

svenska äpplen

Kan vi inte tillsammans försöka minska äppelsvinnet genom att lägga upp bilder och tagga #minskaäppelsvinnet i våra sociala kanaler? ❤️👊 För att tipsa och påminna varandra om hur man kan göra! Tänker att det kan vara tips på recept, hur man kan förvara äpplen eller idéer på hur man kan skänka eller sälja etc. 👏 Har hört att vissa lägger en korg med äpplen utanför tomten med en Varsågod-skylt. Riktigt smart tycker jag och bra för alla! 🙌

äppelmust

Jag pressade supergod äppelmust i min juicepress som kan frysas.🍹

äppelglass från svenska äpplen

Det bubbliga skummet som är tråkigt att dricka la jag i glassformar vilket gav en jättebra konsistens på glassarna!

calippo glassform
skumm äppelmust

Fyllde även skummet i en iskubsform. 🙌 Detta mixade jag med äppelmust vilket blev en grymt god, söt och syrlig “Slush”! Se HÄR hur jag gjorde.

Vad gör ni med era äpplen? Har ni några bra tips? 🤗🍎

Vindruvsglass av 100% vindruvor!

Ni har kanske hört talas om att frysta vindruvor är helt galet gott? Perfekta små friska glassgodisar att fylla frysen med. 

vindruvsglass

Men att de frysta vindruvorna sedan kan mixas till den ljuvligaste vindruvsglassen visste ni kanske inte? I så fall MÅSTE NI BARA PROVA!

Den blir söt och syrlig i en helt MAGISK konsistens. 😭🤤🤤 Tänk botten av Calippo Cola, fast utan colasmak. Varför har jag aldrig gjort talas om detta förut?!

frysta vindruvor
glass av vindruvor
frysta vindruvor

Jag styckfryser kärnfria ekologiska vindruvor på ugnsplåt direkt över en frysbox. Då fungerar det även när frysen är full! Sedan kan de förvaras i matlåda i frysen utan att klibba ihop eller så kan de ätas upp direkt. Eller som sagt MIXAS! 😋

Jag lät mina vindruvor tina några minuter innan jag började mixa för att slippa blanda i vatten (och därmed göra den mer smaklös) och det blev superbra. 🙌 

vindruvor glass

Eftersom ekologiska vindruvor ofta kostar en slant är det perfekt att bunkra och frysa när det är extrapris och med denna metod riskerar de ej hinna bli dåliga innan man ätit upp. 💰

Tänk dock på att vindruvor har en knepig form när det gäller kvävningsrisk för barn. Färska vindruvor ska därför delas på längden när de ges till barn. Frysta bör kanske delas ytterligare en gång på längden? Detta behöver man ju dock inte tänka på om man ska mixa sina vindruvor.

PS. Ni vet väl att konventionella vindruvor är riktiga värstingar när det gäller besprutning? Detta gäller förstås även russin. Välj därför alltid ekologiska! 💚🍇🌍

För den som vill se hur denna glass blev till, kolla mina höjdpunkterInstagram! 💚🎥

Vegansk mättande smoothie

Kombinationen av mango, jordgubb, banan, cashewnötter och vanilj är verkligen helt magisk. ✨

vegansk smoothie ekotipset

Jag brukar göra denna variant som glass men nu ökade jag mängden havredryck för smoothie och den blev sååååå god. 🌈 Har alltid tyckt denna smakkombination smakar som Danonio jordgubb dvs den är väldigt barnvänlig! 👶 Perfekt gräddighet, sötma, syrlighet och färgen blir härligt ljusrosa. 💓 Ni måste testa!


DU BEHÖVER:

• Eko fryst mango
• Eko frysta jordgubbar
• Eko fryst banan
• Eko cashewnötter
• Eko havredryck
• Eko vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser slätt, lika delar av allt förutom dubbel mängd havredryck och ca en tsk vaniljpulver.
2. Klart!

Om ni vill ha den mer glasslik så kör lika delar av allt förutom vaniljpulver där en tsk räcker. 🍦

Drömmig hemmagjord vegansk glass (utan tillsatt socker!)

vegansk chokladglass ekotipset

Ni MÅSTE testa denna glass. 😱😍 Jag har fått en miljon DM med förfrågningar om recept efter storyn på Instagram (@ekotipset) på hur jag gjorde den och jag förstår det! För detta är faktiskt helt SJUKT! Jag körde på känsla och hade ingen aning om det skulle bli flipp eller flopp men den blev perfektion. 🙌

Så här kommer receptet på världens godaste glass, som är 100% ekologisk, vegansk och utan tillsatt socker!

ekotipset glass

DU BEHÖVER:

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Glassformar, 4-6 st (jag använde glassformar i silikon från Panduro, verkar vara slut för tillfället online men kanske finns i fysisk butik?)

Till chokladdopp: (blir massa över till chokladpraliner 🍫)
• Eko dadlar, 7 st
• Eko kakaosmör, 250g (hälften räcker om du bara gör ett chokladdopp)
• Eko kakao, 1 dl
• Eko kardemumma (kan bytas till vaniljpulver), 2 tsk
• Eko kokosolja, 1 msk

Topping:
• Hackade cashewnötter
• Quinoapuffar

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla glassingredienser och häll ner i glassformarna.
2. Ställ i frysen 6-8 timmar.
3. Smält kakaosmöret i vattenbad samtidigt som du mixar dadlarna till chokladdoppet och kokosoljan så slätt det går.
4. Ställ fram två koppar där du häller upp kakaosmöret, lika mycket i varje kopp.
5. Häll ner kakao i ena koppen för mörk choklad och kardemumma eller vaniljpulver i den andra för vit choklad.
6. Mixa med stavmixer i kopparna för att få dadlarna så utblandade med chokladen som möjligt.
7. Ta fram glassen och gör chokladdoppen genom att snabbt doppa glassen i kopparna.
8. Doppa sedan snabbt ner glassen i fat med nötkross/quinoapuffar och strössla på innan chokladen stelnar. Doppa flera lager om du har lust!
9. Klart! 💫

vegansk sockerfri glass
vegoglass kokosmjölk

För mig som gjorde 4 glassar blev det glass över som jag la i en mindre matlåda i frysen. Den smälta chokladen + topping hällde jag i en iskubsform vilket blev massa ljuvliga chokladpraliner. 🤤

veganska chokladpraliner

För den som har svårt för kokos i glass kan jag säga att kokossmaken inte är särskilt påträngande. Den är mer gräddig! 🍦

PS. För den som vill se hela storyn på hur jag steg för steg gjorde så finns den fastnålad i mina ”höjdpunkter” på Instagram i profilen 👉 www.instagram.com/ekotipset 

hemgjord choklad

Fick du mersmak av denna glas måste du även prova göra vegansk cookie dough-glass på denna bas!

Ekologisk hallonsmoothie på endast 2 ingredienser (Utan att behöva koka hallon först!)

I samarbete med Mathem

hallonsmoothie utan tillsatt socker

Äntligen finns en lösning till alla oss som älskar frostiga hallonsmoothies/glassar men som inte vågar äta frysta hallon pga risken för norovirus. Lösningen kallas hallonpuré och finns hos Mathem!

ekologisk hallonpure mathem

Den KRAV-märkta purén som är från Magnihill består av 100% ekologiska hallon och är formad till härliga hallontoppar. Purén är upphettad och därefter fryst, vilket tar bort risken för kräksjuka.

De är faktiskt riktigt goda att äta som de är, men ännu godare tillsammans med banan. Det blir en perfekt balans mellan syrligt och sött och passar riktigt bra som både smoothie och sorbet! Galet enkelt att göra, och endast 2 ingredienser behövs. Dessutom nyttigt!🍦

DU BEHÖVER:

• Ekologisk fryst hallonpuré, 60 st toppar
• Ekologiska frysta bananslantar från 4 bananer

nyttig hallonglass

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa hallonpuré och bananslantar slätt. Jag lät purén och bananslantarna tina något före jag mixade. Om du inte har tålamod kan du mixa direkt men tillsätta lite vatten.
2. Servera i kopp/glas och toppa ev. med hallontoppar! 💫
3. Klart!

glass ekotipset

FÖR SORBET:

1. Häll smoothien i en behållare och ställ i frysen ca 30 min.
2. Servera i skål och toppa ev. med hallontoppar och kokos, eller något annat gott du har hemma.
3. Klart!

Detta recept räcker till ca 6-8 personer.

PS. Rabattkoden MH100 ger 100 kr rabatt till alla kunder vid köp för minst 700 kr hos Mathem.se. Koden gäller t.o.m. 30/5. Fri frakt!

Hallontopparna hittar du här.

Vegansk BananFlurry med brända mandlar-kross (utan tillsatt socker)

IMG_5748.JPG

Efter mängder av julmat och godis den här julen var jag sugen på något mindre juligt och mer fräscht!

Jag har länge funderat på om om det går att göra brända mandlar med dadlar istället för socker och testade nu äntligen. Och jag kan säga att det gick att få till precis samma smak som om de vore gjorda med socker, men det gick däremot inte att få till det hårda knapret. Det gjorde dock absolut ingenting.

Jag har alltså gjort bananglass med brända mandlar-kross och det blev nog det godaste jag någonsin gjort! Ni måste testa. En dessert till nyårsafton kanske?

Du behöver:

  • Eko mogna bananer, 4-5 st

  • Eko dadlar, 3-4 st

  • Eko mandlar, ca 1 dl

  • 1/2 tesked smör/margarin (jag använde veganska och ekologiska Naturli' Bredbart)

  • Eko vaniljpulver, 1 krm

  • Eko kardemumma, 1-2 krm (kan uteslutas om man ej gillar kardemumma)

Gör så här:

  1. Skär bananerna i slantar och frys in utspridda t.ex på en plåt i minst 30 minuter.

  2. Mixa 1 tsk smör/margarin med 3 st urkärnade färska dadlar samt 1 krm vaniljpulver.

  3. Lägg dadelröran i en het stekpanna tillsammans med 1 dl mandlar. Rosta varsamt i några minuter på medelhög värme.

  4. Mixa nötterna så de blir krossade.

  5. Mixa bananerna slätt tillsammans med 1-2 kryddmått kardemumma. Ställ eventuell in glassen i frysen en stund om du tycker den är för lös.

  6. Häll upp glassen i skålar och strö över mandelkrosset

  7. Klart!

Kom ihåg att alltid frysa in övermogna bananer. Bananglass blir extra söt och god när bananerna fått mogna ordentligt!