GOTS-märkta ekologiska kläder för baby och vuxen hos Lidl

I samarbete med Lidl

Nu är det dags för GOTS-märkt på Lidl igen! Denna gång ÄNTLIGEN för vuxna också. Alla kläder är supermjuka och av jättefin kvalitet, samt är väldigt prisvärda. Visst är de dessutom fantastiskt fina?!

GOTS-märkt stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92

GOTS-märkt stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92

GOTS-märkt sovpåse, 129:- Stl.70-110. GOTS-märkt bäddset för spjälsäng, 129:-

GOTS-märkt sovpåse, 129:- Stl.70-110. GOTS-märkt bäddset för spjälsäng, 129:-

GOTS är en miljömärkning som omfattar hela tillverkningskedjan från råvara till färdigt plagg, d.v.s odling, bearbetning, färgning, eventuella tryck, tillverkning, förpackning och märkning. GOTS ställer även krav på arbetsförhållanden i tillverkningsfabrikerna. En väldigt bra miljömärkning för textil som ofta är den enda som anses vara bra nog inom eko-kretsar. 🤓 Läs mer om GOTS här.

GOTS-märkta koftor, 99.90 Stl.50/56-86/92

GOTS-märkta koftor, 99.90 Stl.50/56-86/92

Att GOTS-märkta kläder nu finns mer lättillgängligt samt till ett pris som passar fler tycker jag är grymt! 💚

GOTS-märkt handduk med huva, 79.90. 75x75 cm. GOTS-märkta muslinfiltar i 3-pack, 99.90. 78x78 cm.

GOTS-märkt handduk med huva, 79.90. 75x75 cm. GOTS-märkta muslinfiltar i 3-pack, 99.90. 78x78 cm.

Jag kommer visa några roliga eko-hacks med muslinfiltarna de kommande dagarna hos @ekotipset på Instagram. Missa inte det!

GOTS-märkta underkläder för dam och herr

GOTS-märkta underkläder för dam och herr

Kläderna kom ut i butik idag, 19/4, och i vanlig ordning är det bra att vara ute i god tid för den som vill knipa något plagg!

GOTS-märkt linne, 39.90. Stl.36/38-48/50. GOTS-märkta trosor i 2-pack. Stl.36/38-48/50. GOTS-märkta strumpor i 5-pack, 39.90. Stl.35/38-39/42.

GOTS-märkt linne, 39.90. Stl.36/38-48/50. GOTS-märkta trosor i 2-pack. Stl.36/38-48/50. GOTS-märkta strumpor i 5-pack, 39.90. Stl.35/38-39/42.

GOTS-märkta boxershorts i 2-pack, 59.90. Stl.M-XXL. GOTS-märkta strumpor i 5-pack. 39.90. Stl.39/42-43/46.

GOTS-märkta boxershorts i 2-pack, 59.90. Stl.M-XXL. GOTS-märkta strumpor i 5-pack. 39.90. Stl.39/42-43/46.

För den som vill se alla veckans ekoplagg kan ladda ner Lidls app där veckobladet finns med priser och annan information.

Lindex GOTS-märkning - intervju med Anna-Karin Dahlberg, hållbarhetschef på Lindex

Hej Anna-Karin! Du är ny hållbarhetschef på Lindex sedan september 2017. Vad innebär ditt jobb som hållbarhetschef?
Ja det stämmer, jag är ny relativt ny i rollen som hållbarhetschef men har jobbat på Lindex sedan 2002, varav de tre senaste som ansvarig för hållbarhetsarbetet i produktionsledet. Hållbarhetsarbetet är integrerat i alla delar av verksamheten så vi är många som jobbar med frågorna och som Lindex hållbarhetschef har jag det övergripande ansvaret.  

Anna-Karn Dahlberg, hållbarhetschef på Lindex

Anna-Karn Dahlberg, hållbarhetschef på Lindex

För några år sedan mejlade en kund till Lindex kundservice med frågor angående er GOTS-märkning. Hon fick då svaret att det endast är bomullen i plaggen som är GOTS-certifierad, dvs. inte exempelvis trycken. Denna information har sedan dess florerat i sociala medier och skapat förvirring. Hur ligger det till med det?
Tyvärr fick denna kund felaktig information. GOTS-märkningen inkluderar absolut hela plagget, även trycket. GOTS är en certifiering som appliceras på ekologiska fibrer och som omfattar alla steg i tillverkningen, även infärgning, tryck och etiketter är godkända enligt GOTS kriterier. Det spelar ingen roll om GOTS-märkningen finns på pappersetiketten eller påsydd på plagget – ett plagg kan endast GOTS-certifieras om alla delar i tillverkningen uppfyller kriterierna. Och det gäller naturligtvis även Lindex GOTS-märkta plagg.

Varför är inte GOTS-loggan med på den påsydda etiketten och varför står det bara "bomull" och inte "ekologisk bomull" på den?
Oavsett om märkningen finns på pappersetiketten eller påsydd på plagget omfattar GOTS-certifieringen hela plagget. På Lindex märker vi GOTS-plaggen på pappersetiketten. Vi har pratat om att även sätta GOTS-märkningen på plaggens care label som det heter men kommit fram till att vi inte vill addera ytterligare en lapp. Däremot märker Lindex alla mer hållbart producerade plagg med vår egen symbol Sustainable choice vilket gör det enkelt att se vilka plagg som är mer hållbarbara.
Att det enbart står Bomull på plaggens care label beror på att det finns en EU-förordning som reglerar vilka benämningar som får användas och inte. Man får exempelvis inte skriva Ekologisk bomull utan endast Bomull eftersom det är så fibern heter.  

GOTS-certifierat plagg från Lindex

GOTS-certifierat plagg från Lindex

Om man tittar i er nätbutik står det "GOTS-märkt ekologisk bomull" på GOTS-märkta plagg. Vore det inte bättre om ni skriver enbart "GOTS-märkt"? Annars är det lätt att tro att det bara är själva bomullen som är certifierad.
Du har helt rätt, det är en missvisande beskrivning som vi ska ändra till ”GOTS-märkt plagg”.

Toppen! Vill du berätta lite mer om vad GOTS-certifieringen betyder?
GOTS är en standard som innefattar sociala och miljömässiga krav för alla steg i produktionen, från fiber till slutlig produkt. Standarden ställer bland annat krav på kemikalieinnehåll, vattenrening, spårbarhet och separering av produkter samt arbetsvillkor i fabrikerna. Alla produktionsfaciliteter i tillverkningen certifieras av extern part. Är man intresserad och vill veta mer finns information om GOTS på vår sajt http://about.lindex.com/se/global-organic-textile-standard-gots/.

gots Lindex

Många idag är medvetna om att klädtillverkning ofta är en smutsig bransch, både när det gäller den miljömässiga aspekten och arbetsvillkor. Att det t.ex "bara" är ekologisk bomull i ett plagg säger ju egentligen ingenting om arbetsvillkor eller hur miljövänlig färgningen av bomullen är, eller om trycket på plagget innehåller hormonstörande ämnen. Där är GOTS en väldigt bra märkning eftersom den fungerar som en garanti på att produkten under hela tillverkningsprocessen är schysst framställd med hänsyn till både miljö och socialt ansvar. Upplever ni att konsumenterna generellt är medvetna om vad GOTS innebär?
Jag tror att det varierar men vi märker att intresset ökar och här har vi en viktig uppgift i att nå ut med vad det innebär. Det gäller såklart inte enbart GOTS utan hållbarhet i stort, både den miljömässiga och sociala aspekten. Det märks att allt fler har ett hållbarhetsperspektiv, ställer mer krav på varorna och hur de tillverkas. Det tycker vi är bra eftersom efterfrågan driver utvecklingen och därmed utbud. Vårt arbete för mer hållbart producerade produkter gäller hela Lindex sortiment, inte bara GOTS-märkta plagg, och vi har bland annat strikta krav på användning av kemikalier.

Era GOTS-märkta plagg är väldigt prisvärda, men jag gissar att de är dyrare att producera än andra plagg. Blir slutpriset då lite dyrare för konsumenten, och är konsumenten generellt villiga att betala lite extra för GOTS-märkta plagg?
Hållbarhet är en väldig fråga för oss på Lindex och vi jobbar med den ur såväl det sociala som miljöperspektivet. Det ska vara lätt att välja mer hållbara produkter och på Lindex har vi valt att inte ta extra betalt för GOTS-märkta plagg.

Min uppfattning är att ni utökar ert GOTS-certifierade barnsortiment vilket jag tycker är fantastiskt. I skrivande stund har ni hela 460 GOTS-märkta barnplagg i nätbutiken. Hur stor del av ert barnsortiment är GOTS-märkt?
Idag är ungefär en 40 % av våra barnplagg GOTS-märkta. Vi försöker hela tiden att öka andelen mer hållbara plagg. Vi har som mål att 80 % av våra plagg ska vara mer hållbara år 2020 och när vi kommer dit ska vi sträva ännu högre. Att öka andelen GOTS-plagg är en del av detta.

Finns det några planer på att även utöka det GOTS-certifierade sortimentet för damkläder, som i nuläget är ganska litet (28 plagg i nätbutiken)?
Många av våra barnplagg är tillverkade av ekologiska material vilket är en förutsättning för att fibern ska få användas i ett GOTS-plagg. Damkläder innehåller i högre utsträckning material med andra kvaliteter vilket gör att de inte kan GOTS-certifieras. Vi arbetar hela tiden för att öka vår användning av mer hållbara material, dvs. material som odlas och produceras på ett sätt som är bättre för både miljö och människor och där råmaterialet kommer från förnybara eller återvunna källor. På Lindex märker vi alla mer hållbart producerade plagg med Sustainable choice.

Något jag har noterat i ert GOTS-märkta barnsortiment är att ni inte haft några GOTS-märkta byxor utöver mjukisbyxor hittills. Hur kommer det sig? Jag skulle verkligen önska GOTS-märkta jeans för barn!
Det stämmer vi har inga GOTS-märkta jeans, däremot är hela denimsortimentet för både dam och barn Better Denim, vilket innebär att de är producerade av mer hållbar bomull och tvättprocesser som använder betydligt mindre vatten, mindre energi samt färre och bättre kemikalier sett till konventionell denimtillverkning. Dessutom är nästan 90 % av denimsortimentet infärgat med den renaste indigofärgen på marknaden. Vi är stolta över dagens denimsortiment men fortsätter samtidigt att söka ytterligare förbättringar och nya lösningar.

Kan du ge några exempel på hur Lindex för övrigt arbetar med hållbarhet?
Vi jobbar med hållbarhet utifrån ett livscykelperspektiv, dvs. från design och fiber till när plaggen inte längre ska användas. Alla delar är viktiga sett till miljö, samhällen och ekonomi. Jag är stolt över hur vi på Lindex har lyckats integrera hållbarhetstänket i alla delar av verksamheten. Vi har kommit en bra bit på väg med vårt hållbarhetsarbete men vi har också många utmaningar framför oss. Vi vill definitivt positionera oss som den mest hållbara och transparanta kedjan inom vårt segment. Samtidigt är samarbeten och kunskapsutbyte jätteviktigt för att hela branschen ska bli bättre.

Tusen tack Anna-Karin! Jag är säker på att vi nu rett ut en hel del frågetecken kring vad en GOTS-certifiering egentligen innebär. :-)
Tack själv, jag är glad att vi fått möjlighet att berätta hur det ligger till.

Lindex GOTS-certifierade sortiment hittar du här

Ekologiska barnkläder från Okker-Gokker

okker-gokker ekotipset

Jag har fått äran att testa kläder från danska Okker-Gokker. Jag hade inte hört talas om dem innan men är väldigt glad att jag vet att de finns nu. Så otroligt fina och ovanligt välgjorda barnkläder! Här har man verkligen tänkt till när det gäller detaljerna vilket jag älskar. 

Kläderna jag valde är i 100% ekologisk ull eller 100% ekologisk bomull. Alla är GOTS-certifierade, vilket innebär att hela tillverkningskedjan är kontrollerad och tar hänsyn till miljö och socialt ansvar. 

Mitt favoritplagg är den här fina och välgjorda jackan i 100% ekologisk bomullsvelour, fodrad med lurvig 100% ekologisk bomullsfleece. Den känns otroligt lyxig och härlig! Den har lång användningstid i och med de långa muddarna i ärmarna som kan vikas upp. Den har fickor och en krage som känns lagom runt barnets hals. Skönt att slippa påsydd luva! Jackan är lite längre baktill och har isydd resår.

ekologisk jacka okker gokker
Extra längd baktill

Extra längd baktill

Uppvikbara muddar i ärmsluten för längre användningstid

Uppvikbara muddar i ärmsluten för längre användningstid

Lurvigt foder i 100% ekologisk bomull

Lurvigt foder i 100% ekologisk bomull

Detta är ett supermjukt set med leggings och tröja i stickad ekologisk ull. Leggingsen har reglerbar midja vilket gör att de passar barn i olika storlekar. Det går att köpa leggings i en stor storlek men anpassa så att de inte åker ner och på så sätt förlänga användningstiden. Leggingsen har sköna tjocka muddar nertill. Tröjan har fina träknappar och tumhål i ärmsluten. Vem älskar inte tumhål?

Leggings och tröja i 100% ekologisk ull

Leggings och tröja i 100% ekologisk ull

Tumhål i ärmsluten

Tumhål i ärmsluten

Träknappar vid halsringningen

Träknappar vid halsringningen

Leggings med reglerbar midja

Leggings med reglerbar midja

Bensluten på leggingsen har muddar i dubbelt tyg

Bensluten på leggingsen har muddar i dubbelt tyg

Dessa härliga knästrumpor fanns inte med på bild i nätbutiken, men så här ser de alltså ut! Den fina tröjan är figurnära, elastisk och supermjuk (vilket också sockorna är!).

knästrumpor i ekologisk ull
Knästrumpor och tröja i 100% ekologisk ull

Knästrumpor och tröja i 100% ekologisk ull

Älskar detta Emil i Lönneberga-set i 100% ekologisk bomull! Skjortan och kepsen är supermjuka i lite tjockare vävd bomull. 

Emilskjorta med keps i 100% ekologisk bomull

Emilskjorta med keps i 100% ekologisk bomull

Jag skulle säga att alla kläder är normala (mer åt det större hållet) i storlek med lagom växtmån. Om man går upp en storlek finns nog risk att kläderna blir lite väl stora. Kepsen upplever jag dock var liten i storlek. Ulltröjorna är ganska långsmala vilket jag gillar och tycker är extra bra på just ull om de råkar tovas lite i handtvättprogrammet i maskin. 

Okker-Gokker erbjuder just nu Ekotipsets läsare hela 50% rabatt på sin höst- och vinterkollektion med Ekotipsets exklusiva rabattkod: EKOTIPSET50AW17. Övriga barnkollektioner är redan nedsatta med 50% rabatt, så med andra ord blir det halva priset på hela barnsortimentet!

Att beställa gick smidigt trots dansk nätbutik, och leveransen gick på 2 arbetsdagar.

Jag hoppas och tror att ni kommer uppskatta kläderna lika mycket som jag!

Besök Okker-Gokker HÄR

Därför ska du välja ekologisk ullfleece istället för polyesterfleece!

• I samarbete med Engel

Mjuka overaller i 100% ekologisk ullfleece från Engel . Stl 50-92

Mjuka overaller i 100% ekologisk ullfleece från Engel. Stl 50-92

Visste du att din fleecetröja släpper ifrån sig 1.900 små små plastpartiklar varje gång du tvättar den? Dessa plastpartiklar kan inte fångas upp i reningsverken och tas därför upp av djurplankton som för dem vidare i näringskedjan. 

Fleecetröja i 100% ekologisk ullfleece med borttagbar luva från Engel . Stl 92-140

Fleecetröja i 100% ekologisk ullfleece med borttagbar luva från Engel. Stl 92-140

Ekologisk ullfleece är ett betydligt bättre alternativ och har mängder av fördelar. Det är miljövänligt, värmer när det är kallt, svalkar när det är varmt, andas bra och kan bära upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Ull är självrengörande och behöver sällan tvättas – vädring räcker långt. Ull är dessutom svårantändligt till skillnad från polyesterfleece som är väldigt lättantändligt och SMÄLTER på huden om den brinner. 

Fleecejacka för vuxna med luva i 100% ekologisk ull från Engel. Dam stl 34-48, Herr stl 44-56.

Fleecejacka för vuxna med luva i 100% ekologisk ull från Engel. Dam stl 34-48, Herr stl 44-56.

Ullfleece är sagolikt mjukt, fluffigt och klifritt och brukar snabbt bli favoritplagg, även för barn. En tröja i ullfleece är perfekt att ha både under ytterkläder på vintern, som vår-/höstjacka och som tjocktröja till svala sommarkvällar. Och kanske bäst av allt – man slipper polyesterfleecens statiska elektricitet! 

Jacka i 100% ekologisk ull med luva från Engel . Stl 92-140

Jacka i 100% ekologisk ull med luva från Engel. Stl 92-140

Nackdelar då? Ekologisk ullfleece är dyrare än polyesterfleece. Men för både miljön och plånboken är det ändå oftast bäst att satsa på få vettiga plagg istället för fler dåliga. En tröja i ullfleece är väl värd att investera i!

Fleecejacka för vuxna med luva i 100% ekologisk ull från Engel. Dam stl 34-48, Herr stl 44-56.

Fleecejacka för vuxna med luva i 100% ekologisk ull från Engel. Dam stl 34-48, Herr stl 44-56.

PS. Denna vecka får ni 20% rabatt på all ekologisk, mjuk och fluffig ullfleece från Engel i deras egen nätbutik! Engels kläder är GOTS/IVN-märkta och tillverkas i Tyskland av ekologisk, mulesingfri ull. Ange rabattkoden EKOTIPSET i fältet för telefonnummer i kassan när du beställer. Klicka HÄR för att komma till butiken!

GOTS-märkta babykläder hos Lidl!

Många förvånas över Lidls ekologiska utbud när det kommer till livsmedel. Lidls ekologiska sortiment växer så det knakar och priserna är oslagbart låga. Men som att detta inte vore nog så tar dessutom Lidl ibland in egna ekologiska kollektioner som är GOTS-märkta! GOTS på Lidl liksom?! Priserna är låga och kvalitén är grym. Det har varit babykläder, sängkläder, handdukar, badlakan, pyjamaser för dam och herr, underkläder för dam m.m.

Certifieringen GOTS är så bra eftersom det är en av de strängaste märkningarna som omfattar både sociala och miljömässiga krav och gäller HELA tillverkningskedjan. Från odling till förpackning!

Mellan 28 september - 1 oktober finns dessa fantastiskt fina GOTS-märkta babykläder, badlakan, sovpåsar och mulsinfiltar i ekologisk bomull. Här kan du se hela kollektionen!

Babymössa, 2-pack 39.90 Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Babymössa, 2-pack 39.90 Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Babymössa, 2-pack 39.90 Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Babymössa, 2-pack 39.90 Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90 Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Babymössa, 2-pack 39.90, Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90, Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 2-pack: 120×120 cm

Babymössa, 2-pack 39.90, Stl.50/56–86/92. Stickad overall, 99.90, Stl.50/56–86/92. Muslinfilt, 2-pack: 120×120 cm

Stickad overall, 99.90, Stl.50/56–86/92

Stickad overall, 99.90, Stl.50/56–86/92

Kofta, 99.90, Stl.50/56–86/92

Kofta, 99.90, Stl.50/56–86/92

Sovpåse, 129:-, Stl.70–110

Sovpåse, 129:-, Stl.70–110

Badlakan med huva, 99.90, 75×75 cm

Badlakan med huva, 99.90, 75×75 cm

Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Muslinfilt, 3-pack 99.90 80×80 cm.

Till nästa ekologiska kollektion från Lidl önskar jag GOTS-märkta plagg för äldre barn samt vardagskläder för vuxna! 😍