Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

I samarbete med ICA Hemma

IMG_1507_Facetune_06-10-2018-20-40-07.jpg
kombucha recept

Att göra egen kombucha är något jag velat göra hur länge som helst men inte kommit till skott. Jag ÄLSKAR köpe-kombucha (smakar typ som syrlig ”vuxenläsk”) samt tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig massa goda bakterier!
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/scoby/“kombuchasvamp”. Scobyn är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Jag beställde dubbelt startpack från Forsnäs Hemman som lägger ut start-kit till försäljning vardagsmorgon och kväll - håll utkik.
Ekologiskt strösocker, 1.6 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 3 tsk. ☕️ Jag köpte Keemun Gong Fu från In The Mood For Tea som även har fysisk butik i Stockholm.
• Vatten, 1.4 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt stå i rumstemperatur minst 15 min (gärna flera timmar eller över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt svampen och startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 8-20 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter 8 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i minst 2-3 veckor. Spara 2 dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär samt tillsätter ev. lite mer socker och väntar några dagar. ⏱

Jag valde att köra två olika smaksättningar vid min första bryggning. Den ena svensk med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp.

kombucha smaksättning

Nu är det dags att vänta några dagar tills drycken blivit ordentligt kolsyrad! En gång om dagen ska korken öppnas och när det pyser tillräckligt mycket är den klar.

egen kombucha recept

För mig gick mango-smaksättningen snabbast och processen skyndades på genom att ställa flaskorna nära ett element märkte jag det sista dygnet. Det tog 8 dagar för att få den så här bubblig! Blåbär och äpple-smaksättningen är fortfarande inte tillräckligt bubblig. Men kanske även den blir klar inom kort sedan jag ställde flaskorna varmare.

kombucha mango smaksättning

Min kombucha blev väldigt välbryggd och stark. Nästa gång kommer jag tappa upp kombuchan i flaskor tidigare än efter 15 dagar, för en mildare smak. Kanske redan efter en vecka. Viktigt att komma ihåg är dock att när ny kombucha ska bryggas så måste startvätskan stått minst 2-3 veckor.

Nu när jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt ju!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Om du behöver experthjälp vid din bryggning rekommenderar jag Facebookgruppen Kombuchaklubben. Undrar man något får man väldigt snabbt svar från riktiga kombucha-experter!

PS. Just nu har jag en tävling på mitt Instagramkonto @ekotipset där ni har chans att vinna ett Kombucha-set från @icahemma. Var gärna med och tävla. 😍 Vi ses där!