Ekologiska massage bars på 3 ingredienser!

ekologiska massage bars
göra egna lotion bars

Min plan var att försöka göra en ekologisk variant av massage-barsen från Lush. Och alltså HERREGUD! 😱
På bara 3 ingredienser får man enkelt fram dessa fullkomligt LJUVLIGA skapelser. 🙏
Barsen kan användas vid massage eller som body butter i fast form. Perfekta som presenter!

DU BEHÖVER:
• Eko sheasmör
• Eko kakaosmör
• Eko kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg ca 40% sheasmör, 40% kakaosmör och 20% kokosolja i en skål i rostfritt stål.
2. Värm skålen över vattenbad tills allt smält.
3. Häll upp den flytande oljan i en form. Silikonformar för glass, muffins, choklad eller isbitar passar bra. Annars kan du återanvända livsmedelsförpackningar.
4. Kyl ner tills allt stelnat. Passa på att kyla ner utomhus nu när det är kallt! Eller låt det stelna i rumstemperatur över natten.
5. Klart! ✨

Förvara svalt i burk. Håller i en evighet!
Vill man kan man tillsätta några droppar eterisk olja för extra doft eller ekologisk svartpepparolja för värme. Annars doftar dessa chokladpraliner i sig. 😋

Eftersom blandningen passar perfekt som cerat fyllde jag även en to go-miniburk. 💫

Hemgjort torrschampo på 1-2 ingredienser från skafferiet!

ekologiskt hemgjort torrschampo

Visste ni att man kan göra sitt eget ekologiska torrschampo på endast 1-2 ingredienser som många redan har hemma i skafferiet? 😍

ekologisk torrschampo potatismjöl kakao


FÖR LJUST HÅR 👩🏼:
Häll eko arrowrotpulver, majsstärkelse eller potatismjöl och eventuellt lite eko kakao eller kanel i en tom kryddburk och rör om.

FÖR MÖRKT HÅR 👦🏾:
Häll eko kakao och eventuellt lite eko arrowrotpulver, majsstärkelse eller potatismjöl i en tom kryddburk och rör om.

APPLICERING:
Gör några benor i håret och pudra på ditt torrschampo. Använd händerna för att sprida ut det jämnt. Klart! ✨
Du har nu ett torrschampo som är både riktigt billigt och helt utan konstiga ämnen! 🌱💰
Har ni provat göra eget torrschampo än? 🤗

Miljövänlig fågelmat i apelsinskal - istället för talgbollar med plastnät!

ekologisk fågelmat

Nu på vintern kan småfåglarna behöva lite hjälp med mat. Men istället för fågelmat i plastnät där plasten riskerar hamna i fåglarnas mage eller i naturen så kan du göra din egen helt nedbrytbara fågelmat, eller varför inte fågelglass? 😍🕊
Använder du ekologiska ingredienser så hjälper du även fåglarna där råvarorna produceras. 🌍🌱

DU BEHÖVER:
• Eko kokosolja/kokosfett
• En eko apelsin/blodapelsin eller grapefrukt
• Eko frön/nötter/gryn - använd gärna sådant du vill bli av med i skafferiet
• Ev glassform och glasspinne

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält kokosolja/kokosfett i en kastrull och häll i frön/nötter/gryn.
2. Skär apelsinen på mitten och skär ut fruktköttet.
3. Gör 3 st hål i kanterna på apelsinskalet och trä igenom ett snöre i naturmaterial.
4. Fyll skalen med fågelmaten. Får du något över kan du göra en fågelglass genom att fylla en glassform med fågelmaten och ställa den i frysen en stund så den stelnar.
5. Häng upp fågelmaten, gärna lite skyddat vid buskage/grenar så småfåglar har möjlighet till skydd från rovfåglar.
6. Klart! ✨

PS. Har ni redan talgbollar kan ni ta bort plasten och skära dem i två delar och lägga i apelsinskal på samma sätt som ovan. 🤗

Godare havregryndsgröt på 10 sekunder!

mixa havregrynsgröt

Jag ska erkänna att jag inte alltid tycker havregrynsgröt är det roligaste att äta till frukost. Vilket känns väldigt synd då havregrynsgröt verkligen är en vettig frukost! Både nyttigt, enkelt, svenskodlat och riktigt billigt trots ekologiskt. 🇸🇪
Är därför väldigt glad att jag för några år sen upptäckte detta knep som kanske några av er också kan ha glädje av! 😍


🌀 MIXA FÄRDIGKOKT HAVREGRYNSGRÖT MED STAVMIXER! 🌀
Hur konsistensen kan påverka smaken så mycket förstår jag inte, men mixad havregrynsgröt smakar typ mannagrynsgröt. 😋 Tillsammans med svenska frysta blåbär och ev. sötning blir det hur gott som helst! 🍇
Extra gott blir det om man har lite vaniljpulver i gröten när man mixar.

Gillar man vanlig havregrynsgröt finns det såklart ingen anledning att mixa, men om man lätt tröttnar på havregrynsgröt kan detta vara en lösning för variation. Perfekt också för kräsna barn! 👶
Ett plus är även att denna gröt är väldigt god att äta kall med frukt/bär. Den påminner då om mannafrutti! Ett perfekt sätt att #minskamatsvinnet om man får gröt över. ✨

PS. Många tipsar om att mixa grynen först vilket blir smidigare om man vill äta detta ofta. 😀

Därför ska du välja Ceylonkanel istället för vanlig kanel!

I samarbete med Happy Food Store

ekologisk ceylonkanel

Många av er använder säkert mycket kanel just nu. Till pepparkakorna, gröten och till glöggen.

Men visste ni att den vanligaste kanelen hos livsmedelskedjorna kan vara skadlig i höga doser? Den innehåller nämligen kumarin som vid högt och långvarigt intag kan skada levern.

Kassiakanel (Cinnamomum cassia) innehåller ca 3000 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) är ca 17 milligram.

Välj därför hellre Ceylonkanel (även kallad äkta kanel) istället för kassiakanel, särskilt om ni använder kanel ofta. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än en tesked kassiakanel om dagen. En 4-åring bör inte äta mer än ca 1/3 tsk om dagen.

Jag tar det säkra före det osäkra och använder alltid bara Ceylonkanel. Tycker den dessutom är mycket godare! Den smakar mer sött och påminner lite om det gamla tuggummit Jenka.  Dessutom är den rik på antioxidanter, folat, betain, K-vitamin samt kalium, kalcium, mangan och järn. 

Hos Happy Food Store finns storpack (400 g) av prisvärd ekologisk Ceylonkanel att beställa online som är supergod! Just nu till kampanjpris 149 kr (ord. pris 199 kr). Ceylonkanelen finns även i Happy Food Store-butiken i Stockholm på Sveavägen 22 (tunnelbana Hötorget).

ceylonkanel foodin
ekologisk kanel

Oobleck, magisk lera på bara 2 ingredienser!

Har ni inte testat göra Oobleck så gör det NU! Sjukaste leran/vätskan ever. Så enkel att göra och inga läskiga kemikalier behövs. 

När man knådar vätskan blir den hård men när man släpper den blir den lös! Man kan slå på vätskan utan att det skvätter?! Och som att detta inte vore nog. Man kan GÅ på vätskan. 

DU BEHÖVER:

• Eko majsstärkelse, 4 dl

• Vatten, 2 dl

• Ev. tillsatt färg, jag använde blå eko spirulina men även några droppar karamellfärg går bra! 🦋

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda vatten med majsstärkelse och färgsättning i en skål.

2. Klart! 

Helt underbar sysselsättning för både stora och små! Och faktiskt inga problem att städa bort till skillnad från vissa slime-varianter. För Slime-tokiga barn kan detta vara ett bra alternativ då många DIY slimerecept innehåller lim och andra ingredienser som inte är lämpliga för barn. Detta recept är helt giftfritt!

Har ni provat göra Oobleck?

DIY - Ekologisk Play Dough (utan citronsyra)

ekotipset play dough

Istället för billiga plastleksaker från Kina som barnen tröttnar på direkt - ge barnen hemgjord ekologisk Play Dough-lera i julklapp! 😍

Denna grymma lera blir smidig, kladdar inte och är enkel att forma som man vill. Den går att göra helt ekologisk och den innehåller inte citronsyra. Dessutom är det stor chans att du redan har alla ingredienserna hemma!

Det här är den perfekta hållbara julklappen till barn som också håller dem sysselsatta under mellandagarna. 🌲

ekologisk play dough

DU BEHÖVER:

• Eko vetemjöl, 2.25 dl
• Salt, 1.1 dl
• Eko olja, 0,5 msk
• Eko citron-/limejuice, 1 msk
• Kokhett vatten, 2.25 dl
• Ev. färgsättning (jag färgade med gurkmeja, blå spirulina och röd karamellfärg) 🌈

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda alla torra ingredienser i en kastrull.
2. Tillsätt olja, citronjuice, ev. färgsättning och det heta vattnet och rör om.
3. Sätt kastrullen på spisen på medelvärme och rör om tills degen släpper från kanterna av kastrullen.
4. Låt svalna och knåda ordentligt.
5. Klart!

Förvara i lufttät burk eller plastpåse och använd leran igen och igen. ✨ Den håller i månader, minst! 

ekologisk leklera utan citronsyra

Readly - appen med 3.000+ magasin utan att ett enda träd fälls!

I samarbete med Readly

readly ekotipset

Det bästa jag visste förr var att köpa hem magasin och bara SLUKA inspiration i lugn och ro. 

Sen kom Instagram med all gratis inspiration och jag glömde bort alla tidningar. 

Det kändes plötsligt inte motiverat att köpa dyra magasin som samlas på hög. Men nu. Appen Readly! ️

Readly är tidningarnas Spotify som samlar över 3.000 tidningar från hela världen i en app.  Så mycket mer miljövänligt än att köpa hem massa tidningar som man oftast bara läser en gång.

kloka hem readly

Vad som också är grymt är att det går att ”googla” bland tidningarna. Om du exempelvis söker på ”ekologisk hudvård” i appen kan du med ett klick hamna på den senaste sidan där det skrivits om just eko hudvård. 

Just nu har Readly ett erbjudande där du får testa Readly i 2 månader för endast 19 kr! En riktigt hållbar julklapp. Kontot kan delas fritt inom familjen. Och Bamse finns! 

Mina personliga favorittidningar är Kloka Hem, Vego, Family Living, Gård och torp samt Råd & Rön.

Kolla gärna Instagram stories (@ekotipset) där jag länkar till erbjudandet samt visar lite mer hur det fungerar.

Ta del av erbjudandet från Readly här.

Läser ni några tidningar/magasin? Vilka i så fall? Eller har ni också ”lagt det på hyllan” sen Instagram kom? 

Ekologisk Aromat utan glutamat!

ekologiskt aromat

Någon mer än jag som ÄLSKAR smaken av kryddan Aromat? Åt det till allt förr i tiden. Men har nu inte ätit det på många år pga det känns inte så sunt.  För något år sen upptäckte jag dock ett substitut! Och det är kombinationen av det gudomliga örtsaltet Herbamare/Trocomare och den kraftigt underskattade kryddan lökpulver! När man blandar dessa två får man nämligen en krydda som smakar väldigt lik Aromat, men helt utan konstigheter.  Dessutom är den vegansk. 

DU BEHÖVER:

• Herbamare/Trocomare ekologiskt örtsalt (viktigt att det är just detta oslagbara örtsalt).

• Ekologiskt lökpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda lika delar av kryddorna i en burk med lock.

2. Klart! 

Kryddan passar till precis ALLT och gör sig extremt bra i dipp. (Recept på dipp kommer inom kort!)

Prova om ni också saknar Aromat! 

Vegansk och ekologisk chokladpudding med chiafrön!

ekotipset chokladpudding

Alltså TACK till den av er som tipsade mig om att tillsätta chiafrön i mitt glassrecept för magiskt god chokladpudding!  Den blev så sjukt GOD!!

Vill gärna credda men kan inte minnas vem som skrev det. 

Hur som helst, ni borde testa! Tänker att jag kommer få upp mina sömntutor till barn i tid imorgon bitti om de vet att de ska få chokladpudding till frukost.  Tillräckligt nyttig för att det ska kännas som en vettig frukost!  Och tillräckligt GOD för att fungera lika bra som efterrätt. 

DU BEHÖVER: (ca 4 portioner)

• Eko kokosmjölk eller kokosgrädde, 400 ml

• Eko cashewnötter, 1 dl

• Eko kakao, 1/2 dl

• Eko dadlar, 10 st

• Eko vaniljpulver, 1 tsk

• Eko chiafrön, 7 tsk

• Ev topping av frukt eller bär, frysta jordgubbar passade perfekt 

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa allt utom chiafrön och jordgubbar.

2. Häll i chiafrön och blanda med en sked.

3. Häll upp smeten i små burkar eller matlådor och ställ dem i kylen några timmar eller över natten.

4. Toppa med eventuell frukt/bär.

5. Klart! 

ekotipset chiachokladpudding

Chokladpuddingen håller minst några dagar i kylskåp. Perfekt att preppa veckans frukostar på en gång!  Ev. rester blir drömmig glass.

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur jag gjorde!

Hållbara julklappar - Bästa kokboken för barn!

När barnen kan baka bröd HELT själva! 😍 Med JÄSNING och allt! 😱

vi bakar och lagar mat bisse grenert Marianne lillier
vi bakar och lagar mat Bisse Grenert och Marianne Lilliér

Jag vill tipsa om denna fantastiska bok som #hållbarjulklapp till barn över 4 år. 🎅🎄🎁

Boken heter Vi bakar & lagar mat och är skriven av Bisse Grenert och Marianne Lilliér. Recepten är enkla och oerhört lätta att förstå, även för den som inte kan eller orkar läsa massa.

När jag visade boken på Instagram stories var ni HUNDRATALS som skrev att ni älskade denna bok när ni var små och det visade sig att MÅNGA av er använder den fortfarande! ❤️
Någon visade bilder på boken bestående av kopierade och ihophäftade sidor som en ensamstående mamma med dåligt med pengar ordnat till barnen. Så otroligt fint! ❤️😭

Flera av er skrev att ”tack vare den boken är jag numera kock/bagare”. 👩‍🍳👨‍🍳 HUR coolt?!
Okej, den har absolut inget hälsotänk. 😅 Recepten är inte supermoderna. Det är kritvitt mjöl och socker i mycket. Men ändå. Jag älskar den! Och mina barn har ibland bakat flera recept på en dag. Fatta vad lärorikt! 🙌

småfranska recept för barn
kokbok för barn

Den finns att köpa bl.a hos Adlibris och Bokus och kostar ca 120 kr. 📚

Känner ni igen dessa böcker? 😍

Istället för plastfolie - gör dina egna bivaxdukar!

Ekotipset bees wraps bivaxdukar

Ni vet väl att man kan göra egna bivaxdukar och använda istället för självhäftande plast? 😍 Superenkelt att göra och tillverkningen doftar LJUVLIGT. 💛 Till skillnad från självhäftande plast kan dukarna återanvändas om och om igen. ♻️

Helt perfekta att ge bort i julklapp! 🤶

Förvara frukt, grönsaker, smörgåsar m.m i dukarna eller täck skålar med dem för förvaring i kylskåpet. Värmen från dina händer gör att tyget formar sig som du vill. 🙌

Bivaxdukarna blir självhäftande av bivaxet och värmen från händerna

Bivaxdukarna blir självhäftande av bivaxet och värmen från händerna

DU BEHÖVER:

• Ekologiskt bivax, gärna svenskt och KRAV-märkt
• Tunna tygbitar i vävd bomull, exempelvis från ett urtvättat lakan.

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Klipp tyget i en (eller flera) kvadrater, ca 30 x 30 cm.
3. Smula ner eller riv ner bivaxet i en skål. Min gissning är att ca 30 gram per duk behövs.
5. Lägg en duk på en plåt med bakplåtspapper.
6. Fördela bivaxsmulorna jämnt över duken. Glöm inte kanterna.
7. Sätt in plåten i ugnen i ca 5 minuter eller tills alls bivax smält. Om det fattas bivax någonstans - lägg dit lite bivax och sätt in plåten i ugnen igen tills det smält.
8. Låt torka.
9. Klart! ✨

Bivaxet har antibakteriella egenskaper vilket gör det perfekt för förvaring av mat! (Dock ej till kött/fågel/fisk.) Dukarna handdiskas i ljummet vatten med diskborste och lite milt diskmedel. 💦

ekologiska bivaxdukar

Jag beställde mitt ekologiska bivax (som är svenskproducerat och KRAV-märkt) från Fågelsångens Webbutik. 400 gram kostar 100 kr vilket jag tycker var ett väldigt bra pris. Motsvarande produkt kostar betydligt mer i andra butiker. För 3 st bivaxdukar använde jag ca 100 gram bivax. Jag har alltså 300 gram bivax kvar, som kan användas till egengjorda ekologiska hudvårdsprodukter och till skoimpregnering.

Har ni provat? 💛

Giftfritt Halloweensmink

ekologiskt halloweensmink

Halloweensmink för barn innehåller ofta hormonstörande ämnen vilket Naturskyddsföreningen gick ut och varnade för redan 2015, då sju av tio produkter från Buttericks och en av sex från BR innehöll ämnen som tros kunna leda till bl.a diabetes, allergi och cancer. 😷

Vill man köpa eko Halloweensmink måste man vara ute i god tid och beställa på nätet, vilket jag missar VARJE år. 🤦‍♀️

Här kommer därför ett sistaminuten-tips!

DU BEHÖVER:

• Eko zinc cream för baby från Urtekram, finns typ överallt och är en perfekt vit bas för läskiga både skelett, spöken och vampyrer. 👻 Bara att dutta på!

• Eko svart kajal har du kanske redan hemma och kan användas för exempelvis skelettkonturer. 💀

• Eko sirap+kakao+karamellfärg = perfekt blod! ❣️ Prova er fram för önskad färg och konsistens. Jag använde agavesirap men tror vanlig sirap som är lite mer trögflytande är snäppet bättre.

Billigt, enkelt och giftfritt för både stora och små! 💀👻🧛‍

Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

I samarbete med ICA Hemma

IMG_1507_Facetune_06-10-2018-20-40-07.jpg
kombucha recept

Att göra egen kombucha är något jag velat göra hur länge som helst men inte kommit till skott. Jag ÄLSKAR köpe-kombucha (smakar typ som syrlig ”vuxenläsk”) samt tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig massa goda bakterier!
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/”"scoby”/“kombuchasvamp”. Scobyn är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Dock bildas en ny ytkultur vid varje bryggning, men den gamla kan läggas på komposten vid varje ny bryggning. KRAV-märkt ekologisk startvätska för bryggning av egen kombucha hittar du hos Ekombucha. Beställ online eller köp i butik hos Happy Food Store, PGW eller Götgatsbackens hälsokost.
Ekologiskt strösocker, 1 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 2 tsk. ☕️
• Vatten, 1 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt svalna, gärna över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 5-30 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter ca 5 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i 2-4 veckor. Spara några dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär och väntar några dagar. ⏱ Varje dag ska du öppna korken för att se om den blivit tillräckligt kolsyrad.

Jag valde att köra två olika smaksättningar vid min första bryggning. Den ena svensk med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp. Det går även bra att lägga i hela bitar.

kombucha smaksättning
egen kombucha recept
kombucha mango smaksättning

Jag börjar dricka min kombucha efter ca 5-6 dagar fram tills att den blivit ca 2 veckor, sedan tycker jag den blir för sur. Oftast dricker jag direkt ur tappkranen (supergott!) men ibland lyxar jag till det och dricker den kolsyrad och smaksatt. Då tappar jag upp på flaskor efter 5-7 dagar för att behålla sötman som också skyndar på kolsyrningen.

Nu när jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt ju!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Här kan ni läsa mer om Kombucha!

PS. Just nu har jag en tävling på mitt Instagramkonto @ekotipset där ni har chans att vinna ett Kombucha-set från @icahemma. Var gärna med och tävla. 😍 Vi ses där!

Alternativ till kemtvätt - kemtvätta ekologiskt med bikarbonat!

miljövänlig kemtvätt

Visste ni att man kan använda bikarbonat för att eko-kemtvätta ofräscha mattor och madrasser hemma? 😱😍 Så sjukt bra! 👏👏

DU BEHÖVER:

• Bikarbonat
• Ofräsch matta/madrass

GÖR SÅ HÄR:

1. Strö ut rejält med bikarbonat på mattan/madrassen. För fläckar: fukta fläcken och strö på bikarbonat.
2. Låt verka några timmar eller över natten.
3. Dammsug mattan.
4. Klart! ✨

Bikarbonat fräschar upp och neutraliserar dålig lukt, helt giftfritt! 🌱

Bikarbonat kan användas till så otroligt mycket. Som exempelvis egen giftfri deodorant!

Vad använder ni bikarbonat till? 

10 tips på hur du kan minska äppelsvinnet!

Att vi varje år låter HUNDRATUSENTALS TON av svenska äpplen ruttna bort samtidigt som vi importerar mängder av utländska äpplen går bara inte för sig. 💔 Tack därför alla som spridit tips på Instagram för att #minskaäppelsvinnet! 🍎🍏❤️

Här kommer 10 tips från er på vad man kan göra med sina svenska äpplen! 😍 

Hemgjord vegansk cookie dough-glass!

vegansk cookie dough glass

Jag ÄLSKAR cookie dough-glass och ville prova göra en vegansk variant utan tillsatt socker. Och det blev så GRYMT bra!! 🤤😍 Jag använde mitt ”drömmigaste vegoglassen”-recept (dubbel dos) och blandade i små sötsalta cookie dough-bitar. SUCCÉ!!! Snälla prova detta!! 🙏


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner) 

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 800 ml
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko kakao, 1 dl
• Eko färska urkärnade dadlar, 20 st
• Eko vaniljpulver, 2 tsk

Till cookie dough:
• Eko cashewnötter, 1,5
• Eko färska urkärnande dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Salt, 2 krm

vegansk glass utan tillsatt socker


GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser till glassen slätt. Häll upp i glassform, exempelvis i matlåda.
2. Frys in glassen ca en timme. Under den tiden gör du cookie doughen:
3. Mixa alla ingredienser till cookie dough och forma små bollar.
4. Ta ut glassen ur frysen, rör om och blanda i bollarna. Spara några till topping.
5. Rör om ytterligare en gång efter ca 2 timmar. Toppa med de sista cookie dough-bollarna och fortsätt sedan ev. frysa in till önskad konsistens.
6. Klart! ✨

vegansk cookie dough

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur det gick till! 🎥 (Där har jag bara halva mängden cookie doug men det blev lite snålt, därav dubbel mängd i receptet. 😋)

Gör ditt eget rengöringsmedel av ättika och matsvinn!

städa med ättika apelsinskal

Ni var flera som önskade fler användningsområden för ättika utöver sköljmedel. Så här kommer ett till tips! Släng inte skalen från apelsiner och citroner.
Lägg dem i ättika och gör ditt eget rengöringsmedel! ♻️🔨
Superenkelt, effektivt och väldoftande. ✨ Fungerar perfekt för rengöring av kök, badrum, speglar och fönster. Lämnar en blank och ren yta! 🙌

DU BEHÖVER:

• Skal från citroner och/eller apelsiner
• Ättika/ättiksprit
• Vatten

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg skalen i en burk och fyll den med ättika eller ättikssprit.
2. Sätt på ett lock och vänta 2 veckor.
3. Sila vätskan och häll upp till hälften i en sprayflaska.
4. Fyll resten av flaskan med vatten.
5. Klart! 💫

ättika rengöringsmedel

Ättika ska ej användas på marmor.

Fler tips på vad du kan göra med ättika:

Därför ska du använda ättika istället för sköljmedel!

Avkalka din vattenkokare miljövänligt med ättika

Så gör du en lyxig iskaffe på dina kaffeslattar!

iskaffe isbitar

Gör du också ofta för mycket kaffe? SLÄNG DET INTE! Häll upp slattarna i en iskubsform och gör en lyxig iskaffe istället! Hur gott som helst och superenkelt. 🙌

DU BEHÖVER:

• Frysta eko kaffeslattar
• Valfri eko mjölk/växtdryck
• Valfri eko sirap (jag tog agavesirap)

GÖR SÅ HÄR:
1. Häll de frysta kaffeslattarna i ett glas så det når upp till kanten. ☕️
2. Fyll glaset med valfri mjölk. 🥛
3. Toppa med sirap efter tycke och smak. 💫
4. Klart! ✨

Jag tycker iskaffe är ett väldigt underskattat sätt att dricka kaffe. ÄLSKAR när kaffeisbitarna smälter i mjölken. Blir så sjukt fint! 😭 Och gott! 🤤
Har ni testat göra eget iskaffe?

islatte recept

PS. Ignorera det ironiska i att jag råkade hälla ut hälften av kaffet på bordet. 🤦‍♀️

Nyttiga bärremmar med smak av hallon och lakrits!

bärremmar hallon och lakrits

ISTÄLLET FÖR HALLONLAKRITSSKALLAR 💀💕
Okej, de här nyttiga ekologiska bärremmarna med hallon- och lakritssmak smakar inte exakt som hallonlakritsskallar men de är ändå extremt goda! 😱😍 Och de kan ätas som mellanmål fast de smakar GODIS. 😋 De är väldigt enkla att göra men behöver lite tid för torkningen i ugnen. ⏲

DU BEHÖVER:

• Eko frysta hallon, 250 gram
• Eko urkärnade färska dadlar, 17 st
• Eko lakritspulver, 1 msk
• Eko kokosolja, 1,5 msk

GÖR SÅ HÄR:

1. Tina hallon och sila bort ev vätska. (Jag tinade inte ordentligt därför tog det längre tid än nödvändigt i ugnen).
2. Sätt ugnen på 70 grader, gärna varmluft.
3. Mixa hallon, dadlar och 1 msk kokosolja. (Spara resterande kokosolja till senare.)
4. Smörj ett Svanenmärkt bakplåtspapper med lite kokosolja och lägg på en plåt.
5. Häll hallonsmeten på bakplåtspappret och bre ut.
6. Ställ in plåten i ugnen i 15 minuter. Öppna sedan luckan för att släppa ut fukt och sänk temperaturen till 50 grader.
7. Låt ugnsluckan stå på glänt genom att sätta en sked i öppningen för att släppa ut fukt tills hallonlädret blir helt torrt. Det kan ta ca 5-8 h. (Jag testade istället öppna luckan en gång i timmen och släppa ut luft men det torkade inte för mig förrän jag la skeden vid öppningen)
8. Klipp lädret i remmar och rulla ihop.
9. Lägg rullarna i en burk med 1 msk lakritspulver i botten som fastnar i botten av rullarna. 🤤
10. Klart! ✨

nyttiga fruktremmar
bärremmar hallon

Förvara remmarna i tätslutande burk i kylskåp. 💕