Jämför priserna på eko, del 2

Ni var många som ville se en specifik prisjämförelse för varje produkt från när jag förra veckan försökte ta reda på vilken butik som har den billigaste ekomaten, så här kommer den! (Bläddra 👉)

Jag har alltså jämfört priserna på ekomat hos @lidlsve, @icasverige, @willyssverige, @citygross och @coopsverige genom att köpa samma typ av vara i de olika butikerna. (Se mitt tidigare inlägg!)

Billigast var:
1. Lidl: 392 kr 🏆
2. Stora Coop och Willys: 456 kr
3. Ica Maxi: 481 kr
4. City Gross: 492 kr

Undersökningen kom till på grund av att försäljningen av ekologiskt i Sverige minskar till skillnad från nästan alla övriga länder i världen där den istället ökar. Argumentet till varför folk väljer bort eko verkar vara för att det är för dyrt. Jag ville därför försöka undersöka var man kan köpa ekologisk mat så billigt som möjligt. Inget annat i just denna undersökning.

Det är inga köpråd (har inte ens testat alla produkter) och det är inte säkert att den billigaste varan är godast, har bäst certifieringar, minst tillsatser eller är förpackad i den mest miljövänliga förpackningen. Men de är eko och därför miljömässigt bättre än en konventionellt producerad motsvarande produkt. Sen kanske ett dyrare alternativ är bättre av andra skäl. Men i en del av fallen är inte det dyraste alternativet bäst och vissa produkter är KRAV-märkta och ändå billigast.

Prisjusteringar: Vissa butiker säljer paprika i 2-pack medan andra säljer i 3-pack t.ex. Jag har då justerat priserna i efterhand (t.ex köpt 2-pack om det inte finns 3-pack, delat det priset på 2 och lagt på den summan på totalpriset) för att vara så korrekt som möjligt.

En sådan här undersökning blir inte exakt eftersom priserna varierar något beroende på specifik butik. Denna undersökning gäller de varor jag valde i just dessa specifika butiker.

Jag missade en bild:

Eko tomater 500 gram:
Stora Coop: 39.95 kr
Lidl: 37.90 kr (billigast)
City Gross: 39.95 kr
Willys: 49.90 kr
ICA Maxi: 37.95 kg

Eko apelsinjuice:
Stora Coop: 29.95 kr
Lidl: 16.50 kr (billigast)
City Gross: 27.95 kr
Willys: 26.90 kr
ICA Maxi: 27.95 kr