Rädda bina med 4 enkla tips!

göra egen bivattnare

Antalet vildbin minskar kraftigt och de behöver vår hjälp! Ca en tredjedel av det vi äter är beroende av pollinering från bin och humlor. Utan bina blir det inte mycket kvar på tallriken. Bina har en viktig roll i ekosystemet och gör mycket för den biologiska mångfalden. I Sverige har vi ca 300 arter vildbin varav 130 är rödlistade. 💔

TIPS FÖR ATT HJÄLPA BINA:

1. Gör en bivattnare! 💦 Varma sommardagar gör att bin får svårt att hitta vatten. Grunda vattenkällor som pölar avdunstar snabbt och djupare vatten riskerar bina drunkna i. Fyll ett fat med vatten, stenar, pinnar, kottar etc som bina kan landa säkert på och ställ ut. Glöm inte att fylla på med vatten med jämna mellanrum.

2. Välj ekologiskt! 🌱 Bin får i sig bekämpningsmedel via pollen, nektar och dagg från besprutade områden. Vissa av dessa kemikalier påverkar bins immunförsvar, förmåga att navigera och stör honungsbiets viktiga kommunikationssystem samt påverkar binas överlevnadsförmåga negativt.

3. Odla bivänliga blommor och behåll ett område på gräsmattan oklippt! 🌸🌼🌺 Bina har svårt att hitta mat eftersom de blommande ängar som det förr fanns gott om numera ersatts med åkermark och planterad skog. Kolla i butiken efter bivänliga fröpåsar!

4. Bygg ett bihotell! 🏩 Bina har svårt att hitta någonstans att bo då vi människor gjort så många av deras naturliga boplatser försvunnit. Googla ”bihotell” för många tips på hur man enkelt kan bygga egna! Alternativt köp färdiga bihotell i butik.