11 ekologiska favoriter!

Sedan jag började intressera mig för ekologiska produkter har jag hunnit testa en hel del. Här kommer en lista med 11 av mina ekologiska favoriter! Jag har betydligt fler, men listan kan ju inte pågå hur långt som helst, hehe.

ekologiskt tvättmedel mulieres

1. Ekologiskt tvättmedel från Mulieres

Har ni sett det nya tvättmedlet från Mulieres? Det är ett ekologiskt certifierat, biologiskt nedbrytbart och veganskt tvättmedel i (vad jag tycker) världens snyggaste förpackning! Tvättmedlet, som är baserat på ekologisk hudvänlig olivoljetvål, är ett allt-i-ett-tvättmedel som fungerar på alla slags textilier, även t.ex ull. Tvätten blir ren och mjuk och sköljmedel behövs ej. Finns både som doftfri och med doft (från eteriska oljor) och förpackningen kan återbrukas till t.ex. en kruka för örter. 

Ingredienser (Laundry Wash Fresh Citrus): vatten, 15-30% olivoljetvål* (fettsyror, olivolja, kaliumsalter), ättika, glycerin, doftämnen (blandning av naturliga eteriska oljor <1% (Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Linalool, Limonen). *14% av totalt innehåll kommer från ekologiskt jordbruk.

Pris: Mulieres tvättmedel finns bl.a hos Apotea där priset är 145 kr (1500 ml).

linsåpa byggfabriken

2. Linsåpa från Byggfabriken

Min absoluta favoritstädprodukt - linsåpa! Byggfabrikens tillsatsfria linsåpa är naturligt återfettande och riktigt tuff mot svåra fläckar och smuts. Den innehåller inte parfym men har ändå en frisk naturlig svag doft av (enligt mig) lin, gurka, melon och hav. Skura golv, fläckbehandla kläder, rengör kök, ugn, penslar och badrum och tvätta med linsåpan. Jag brukar tvätta mina linnegardiner med linsåpa, då doftar hela huset ljuvligt!

Byggfabriken om sin linsåpa:
"Vår egen linsåpa kommer från Ottosson Färgmakeri i Genarp. Den tillverkas av lin odlat i västra Skåne med fokus på en så miljövänlig produktion som möjligt och med stor hänsyn till människa och vår gemensamma miljö. Av linet pressas olja som lagras 3-6 månader för att få sin ljusa, klara färg. Oljan i sin tur får sedan förtvålas till linsåpa."
Läs mer om linsåpa och skillnaden mellan linsåpa och vanlig såpa här.

Pris: Byggfabrikens linsåpa finns i storlekar från 500 ml (75 kr) - 5 liter (495 kr) och säljs hos Byggfabriken.se.
 

friggs vegoprotein


3. Ekologiskt och veganskt vegoprotein från Friggs

Det här proteinpulvret från Friggs består av ekologiskt ärtproteinpulver och ekologiskt kakaopulver, totalt 50% protein. Smaken är neutral av kakao och pulvret klumpar sig inte som många andra proteinpulver baserade på ärtprotein. Jag brukar mixa pulvret med banan och havredryck vilket blir jättegott! Även mina barn älskar dessa proteindrinkar. Jag har testat andra ärtproteinpulver som gör att allt pulvret kommer i kontakt med smakar hemskt men det här pulvret är alltså väldigt neutralt i smaken - inga konstigheter!

Ingredienser: Ärtproteinpulver* (50%), fettreducerat kakaopulver* (50%). 
*Ekologiska ingredienser

Pris: Pulvret kostar ca 150 kr (250 g), men finns just nu hos Matsmart för 69 kr (kort utgångsdatum).

 

ekologisk arganolja loelle

4. Ekologisk Arganolja från Loelle

Jag ÄLSKAR arganolja och använder det i ansiktet varje dag. Jag tar 2 droppar arganolja i handflatorna och applicerar på ren fuktig hud. Arganoljan ger direkt fin lyster, går snabbt in i huden, ger fukt, förbättrar hudens elasticitet och mjukgör. Jag rekommenderar flaskan med pumpfunktion för smidigast applicering. Oljan fungerar även bra i håret mot frissighet och torra hårtoppar samt tillsammans med t.ex rasullera som ansiktsmask. Loelles arganolja består av 100% kallpressad ekologisk arganolja som skördas och produceras av ett kvinnokooperativ i Marocko, certifierad av ECOCERT och USDA.

Ingredienser: 100% kallpressade ekologisk arganolja

Loelle om sin arganolja:
"Oljan har en dokumenterad förmåga att minska uppkomsten av fina linjer och dess rika innehåll av vitamin E gör att den motverkar ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den också lämplig för acnehud och psoriasis. Arganoljan har en mild doft vilket är ett bevis på mycket hög kvalitet."
Läs mer om arganoljan här.

Pris: Loelles arganolja finns till bra pris hos Apotea just nu. 100 ml i pumpflaska kostar 199 kr. För den som önskar mindre mängd finns 30 ml som kostar 77 kr. Oljan är väldigt dryg och därmed prisvärd.

 

Tistelvind Kimchi

5. Ekologisk Kimchi från Tistelvind

Det här måste vara världens godaste och nyttigaste livsmedel! Hela min familj älskar Tistelvinds ekologiska kimchi. Vi skulle lätt kunna sluka en hel burk var direkt. Kimchin är KRAV-märkt, mjölksyrad och tillverkad av svenska grönsaker. Smaken är syrlig, salt och stark.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, daikonrädisa*, lök*, vitlök**, ingefära**, chilipeppar*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingredien s **EU-ekologisk ingrediens.

Tistelvind om sin mjölksyrejäsning:
"Vår förädling bygger på att grönsakerna får genomgå en mjölksyrejäsning. Det är en process som sker med hjälp av mikroorganismer. När man använder ekologiskt odlade grönsaker så finns dessa naturligt på grönsakerna. Ger man de rätta betingelserna så börjar mikroorganismerna arbeta. Resultatet är inte bara en konservering - utan en förädling som ger ett förhöjt näringsvärde och en ny smakupplevelse."

Pris: Ca 40-60 kr (350 g). Dyrt men värt!

Tistelvinds Kimc hittar du på Coop, ICA, Mathem, Mat.se och en hel del andra butiker. Här finns alla återförsäljare. 

täcke ekologisk ull

6. Täcke i ekologisk merinoull från Purnatour

Ni vet känslan av att gå och lägga sig i en iskall säng? Den känslan är ett minne blott med ett ulltäcke! Det här täcket från tyska Purnatour är fyllt med ekologisk ull (k.b.t) och utsidan är tillverkat av ekologisk bomull (k.b.a). Täcket är det skönaste jag haft. Det är ganska tungt vilket jag personligen uppskattar och det värmer bra utan att kännas för varmt. Täcket glider inte runt i påslakanet som vissa andra täcken tenderar att göra. Jag har tvättat mitt täcke flera gånger i maskin på handtvättprogrammet med ulltvättmedel utan några problem alls. 

Pris: Ett täcke i storleken 140 cm x 150 kostar 154,95 EUR, d.v.s ca 1 534 kr.

 

Maria Åkerberg foaming wash gentle


7. Ansiktsrengöring från Maria Åkerberg

Maria Åkerbergs Foaming Wash Gentle är en superbra och dryg ansiktsrengöring som rengör skonsamt utan att torka ut huden. Den är baserad på rengörande ingredienser av majs och kokos samt eteriska oljor som Apelsin, Lavendel, Neroli och Olibanum.

Ingredients: Aqua Purificata/Water, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Glycerin (Vegetable), Coco-Betaine, Lauroyl/Myristoyl Methyl Glucamide, Decyl Glucoside, Xylitylglucoside, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Anisate, Sodium Levulinate, Anhydroxylitol, Xylitol, Citrus Sinensis (Sweet Orange) Peel Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Citrus Aurantium (Bitter Orange) Flower Oil, Citrus Aurantium (Bitter Orange) Leaf/Twig Oil, Lactic Acid, Olibanum Oil, Limonene*, Linalool*. *Components naturally present in essential oils.

Pris: Foaming Wash Gentle (250 ml) kostar 285 kr hos Nordicfeel.se.

 

ica I love eco bäddset

8. GOTS-certifierade bäddset från ICA Hemma

Visste ni att ICA Hemma (och ICA Maxi) har GOTS-certifierade sängkläder i ekologisk bomull? De är prisvärda, mjuka och håller en riktigt hög kvalité, tvätt efter tvätt, år efter år! ICA Hemma har även GOTS-certifierade sängkläder för barn samt GOTS-certifierade handdukar och badlakan.

Pris: Ett bäddset med påslakan och örngott för vuxen kostar 270 kr.
 

ekologisk granola risenta


9. Ekologisk Granola från Risenta

Har ni testat Risentas ekologiska granola, som är utan tillsatt socker? Den är sjukt god! Speciellt den med smak av kakao och kokos. En knaprig favorit för både vuxna och barn här, dessutom mättar den bra!

Ingredienser: Havregryn*, veteflingor*, kokos* (rostade flakes och flingor) 13 %, hackade dadlar*, solrosolja*, inulin (fiber)*, kakaopulver* 2,5%, salt. *Ekologiskt odlad.

Pris: Ca 45 kr (375 g).

Du hittar Risentas Granola i de vanliga livsmedelsbutikerna.
 

anamma eko vegofärs


10. Ekologisk vegofärs från Anamma

Vegetariska halvfabrikat är fortfarande ganska ovanliga. Men tack vare Anammas vegofärs blir det enkelt! Den är både jättegod och prisvärd och är lätt att få tag i. Passar perfekt till vegofärssås, tacos och lasange.

Ingredienser: Sojaprotein**, rapsolja**, salt (0,84%), naturligt arom, karamelliserat socker**, kryddor**. 
**= ekologisk ingrediens.

Pris: Ca 27 kr (240 g).

Anammas ekologiska vegofärs finns i de vanliga livsmedelsbutikerna.

lidl ekologisk pastasås

11. Ekologisk pastasås från Lidl

Jag älskar dessa pastasåser från Lidl. Både smaken och priset är grymt och de passar perfekt att blanda med Anammas ekologiska vegofärs som också finns att köpa hos Lidl, för ekologisk och god snabbmat! De är även jättegoda som de är till pasta. Har du inte testat dessa än så gör det!

Pris: 12,95 kr (350 g).

Vilka är dina ekologiska favoritprodukter? Berätta gärna!