Ekologiska kök från Puustelli Miinus

Ekologiskt kök från Puustelli Miinus

Ekologiskt kök från Puustelli Miinus

• I samarbete med Puustelli Miinus •

Återanvändning av gamla retrokök i all ära. Men vad finns det för alternativ för de som önskar ett nyproducerat kök, som ändå tar stor hänsyn till miljön? Supermiljököket Puustelli Miinus är ett alternativ. Ekotipset har pratat med Richard Moberg som är konceptansvarig för Miinus.

Vad är Miinus?

- Miinus är en köksinredning med principer där målet och värderingarna skiljer sig från dem hos ett standardkök. Fokus ligger på optimal ekologi, en köksinredning där alla delar möter kraven på hållbar utveckling under hela livscykeln. Och där man dessutom får en design som sticker ut från mängden.

Richard Moberg, konceptansvarig för Puustelli Miinus

Richard Moberg, konceptansvarig för Puustelli Miinus

Vem är du?

- Efter drygt 12 år i köksbranschen varav 10 år på Puustelli har jag byggt upp en bra kunskap och erfarenhet att utveckla Miinus-konceptet till att bli marknadens ledande kök inom design, miljö och hållbarhet. Jag är även ansvarig för Puustelli Projekt som vi startade i våras där vi fokuserar på företagsförsäljning i större volym.

Matavfall förvaring kök

Av vilka material är Miinus kök tillverkade av och på vilket sätt är det bättre för miljön och hälsan?

- I Miinus sortimentet har vi tagit bort alla produkter som innehåller tillsatt formaldehyd, så som spånskivor, MDF, laminat och melamin.

Vi har i stället valt att tillverka köket av så lite material som möjligt och då använt finsk björk och bio komposit. Blandningen gör att stommen blir lätt, mycket stabil, värme- och vattentålig samt utger väldigt liten utgasning.

På detta sett utsätts man som användare av köket inte för allergena utgasningar samt att utsläpp vid transport, sophantering och användning av råmaterial minskar drastiskt. Vilket bidrar till ett betydligt bättre ekologiskt fotavtryck.

ekologiskt kök puustelli miinus

På er hemsida står det: ”Köksinredningens inomhusutsläpp ligger 50 procent under gränsvärdet för den bästa utsläppskategorin, M1.” Vad innebär detta?

- M1 är en möbelstandard där man mäter hur mycket gaser produkten i fråga inomhus ger ifrån sig. Både vår original produkt Puustelli och vår supermiljö produkt Puustelli Miinus klarar denna standard. Dock så ligger Miinus långt under närmaste produkt som finns just nu på marknaden när det gäller gränsvärdet för att bli godkänd.

Hur skiljer sig Miinus kök mot vanliga kök?

- Miinus skiljer sig på många sätt jämfört mot alla kök som idag finns på marknaden. Dom största skillnaderna är miljötänket där vi anser vara marknadsledande. Vi har som tidigare även nämnt att vår Miinus produkt är helt fri från formaldehydbaserade limmer.

Du kan göra designlösningar som sticker ut rejält som att t.ex. kakla bakom skåpen och sedan se detta när du öppnar skåpen, då ingen rygg krävs i Miinus stommen. Detta bara för att nämna några saker. Vi lämnar dessutom 30-års garanti på stomme och mekanismer.

källsortering kök
puustelli miinus miljövänligt kök

Vilka vänder ni er till?

- Vi vänder sig i första hand till byggföretag och villaleverantörer, men även privatpersoner. Inget projekt är för litet eller stort. Puustellis första nybyggnadsprojekt är Brf Klippern 4 i Malmö, känt som Cykelhuset, som har försetts med 87 Miinus-kök.

Har ni visningskök man kan titta på?

- Puustelli Miinus visningskök finns i våra butiker som ligger i Stockholm, Göteborg, Nyköping och Västerås. För mer exakta adresser så finner ni detta här: www.puustellimiinus.com/sv/butiker

I videon nedan berättar Richard mer om Miinus.

För mer information om Puustelli Miinus, se www.puustellimiinus.com eller kontakta Richard Moberg:
Telefon: 076-323 71 11
Epost: richard.moberg@puustelli.com