Hållbara julklappar - Bästa kokboken för barn!

När barnen kan baka bröd HELT själva! 😍 Med JÄSNING och allt! 😱

vi bakar och lagar mat bisse grenert Marianne lillier
vi bakar och lagar mat Bisse Grenert och Marianne Lilliér

Jag vill tipsa om denna fantastiska bok som #hållbarjulklapp till barn över 4 år. 🎅🎄🎁

Boken heter Vi bakar & lagar mat och är skriven av Bisse Grenert och Marianne Lilliér. Recepten är enkla och oerhört lätta att förstå, även för den som inte kan eller orkar läsa massa.

När jag visade boken på Instagram stories var ni HUNDRATALS som skrev att ni älskade denna bok när ni var små och det visade sig att MÅNGA av er använder den fortfarande! ❤️
Någon visade bilder på boken bestående av kopierade och ihophäftade sidor som en ensamstående mamma med dåligt med pengar ordnat till barnen. Så otroligt fint! ❤️😭

Flera av er skrev att ”tack vare den boken är jag numera kock/bagare”. 👩‍🍳👨‍🍳 HUR coolt?!
Okej, den har absolut inget hälsotänk. 😅 Recepten är inte supermoderna. Det är kritvitt mjöl och socker i mycket. Men ändå. Jag älskar den! Och mina barn har ibland bakat flera recept på en dag. Fatta vad lärorikt! 🙌

småfranska recept för barn
kokbok för barn

Den finns att köpa bl.a hos Adlibris och Bokus och kostar ca 120 kr. 📚

Känner ni igen dessa böcker? 😍

Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

I samarbete med ICA Hemma

IMG_1507_Facetune_06-10-2018-20-40-07.jpg
kombucha recept

Att göra egen kombucha är något jag velat göra hur länge som helst men inte kommit till skott. Jag ÄLSKAR köpe-kombucha (smakar typ som syrlig ”vuxenläsk”) samt tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig massa goda bakterier!
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/scoby/“kombuchasvamp”. Scobyn är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Jag beställde dubbelt startpack från Forsnäs Hemman som lägger ut start-kit till försäljning vardagsmorgon och kväll - håll utkik.
Ekologiskt strösocker, 1.6 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 3 tsk. ☕️ Jag köpte Keemun Gong Fu från In The Mood For Tea som även har fysisk butik i Stockholm.
• Vatten, 1.4 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt stå i rumstemperatur minst 15 min (gärna flera timmar eller över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt svampen och startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 8-20 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter 8 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i minst 2-3 veckor. Spara 2 dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär samt tillsätter ev. lite mer socker och väntar några dagar. ⏱

Jag valde att köra två olika smaksättningar vid min första bryggning. Den ena svensk med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp.

kombucha smaksättning

Nu är det dags att vänta några dagar tills drycken blivit ordentligt kolsyrad! En gång om dagen ska korken öppnas och när det pyser tillräckligt mycket är den klar.

egen kombucha recept

För mig gick mango-smaksättningen snabbast och processen skyndades på genom att ställa flaskorna nära ett element märkte jag det sista dygnet. Det tog 8 dagar för att få den så här bubblig! Blåbär och äpple-smaksättningen är fortfarande inte tillräckligt bubblig. Men kanske även den blir klar inom kort sedan jag ställde flaskorna varmare.

kombucha mango smaksättning

Min kombucha blev väldigt välbryggd och stark. Nästa gång kommer jag tappa upp kombuchan i flaskor tidigare än efter 15 dagar, för en mildare smak. Kanske redan efter en vecka. Viktigt att komma ihåg är dock att när ny kombucha ska bryggas så måste startvätskan stått minst 2-3 veckor.

Nu när jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt ju!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Om du behöver experthjälp vid din bryggning rekommenderar jag Facebookgruppen Kombuchaklubben. Undrar man något får man väldigt snabbt svar från riktiga kombucha-experter!

PS. Just nu har jag en tävling på mitt Instagramkonto @ekotipset där ni har chans att vinna ett Kombucha-set från @icahemma. Var gärna med och tävla. 😍 Vi ses där!

Hemgjord vegansk cookie dough-glass!

vegansk cookie dough glass

Jag ÄLSKAR cookie dough-glass och ville prova göra en vegansk variant utan tillsatt socker. Och det blev så GRYMT bra!! 🤤😍 Jag använde mitt ”drömmigaste vegoglassen”-recept (dubbel dos) och blandade i små sötsalta cookie dough-bitar. SUCCÉ!!! Snälla prova detta!! 🙏


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner) 

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 800 ml
• Eko cashewnötter, 2 dl
• Eko kakao, 1 dl
• Eko färska urkärnade dadlar, 20 st
• Eko vaniljpulver, 2 tsk

Till cookie dough:
• Eko cashewnötter, 1,5
• Eko färska urkärnande dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Salt, 2 krm

vegansk glass utan tillsatt socker


GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser till glassen slätt. Häll upp i glassform, exempelvis i matlåda.
2. Frys in glassen ca en timme. Under den tiden gör du cookie doughen:
3. Mixa alla ingredienser till cookie dough och forma små bollar.
4. Ta ut glassen ur frysen, rör om och blanda i bollarna. Spara några till topping.
5. Rör om ytterligare en gång efter ca 2 timmar. Toppa med de sista cookie dough-bollarna och fortsätt sedan ev. frysa in till önskad konsistens.
6. Klart! ✨

vegansk cookie dough

Kolla mina höjdpunkter på Instagram om ni vill se hur det gick till! 🎥 (Där har jag bara halva mängden cookie doug men det blev lite snålt, därav dubbel mängd i receptet. 😋)

Så gör du en lyxig iskaffe på dina kaffeslattar!

iskaffe isbitar

Gör du också ofta för mycket kaffe? SLÄNG DET INTE! Häll upp slattarna i en iskubsform och gör en lyxig iskaffe istället! Hur gott som helst och superenkelt. 🙌

DU BEHÖVER:

• Frysta eko kaffeslattar
• Valfri eko mjölk/växtdryck
• Valfri eko sirap (jag tog agavesirap)

GÖR SÅ HÄR:
1. Häll de frysta kaffeslattarna i ett glas så det når upp till kanten. ☕️
2. Fyll glaset med valfri mjölk. 🥛
3. Toppa med sirap efter tycke och smak. 💫
4. Klart! ✨

Jag tycker iskaffe är ett väldigt underskattat sätt att dricka kaffe. ÄLSKAR när kaffeisbitarna smälter i mjölken. Blir så sjukt fint! 😭 Och gott! 🤤
Har ni testat göra eget iskaffe?

islatte recept

PS. Ignorera det ironiska i att jag råkade hälla ut hälften av kaffet på bordet. 🤦‍♀️

Nyttiga bärremmar med smak av hallon och lakrits!

bärremmar hallon och lakrits

ISTÄLLET FÖR HALLONLAKRITSSKALLAR 💀💕
Okej, de här nyttiga ekologiska bärremmarna med hallon- och lakritssmak smakar inte exakt som hallonlakritsskallar men de är ändå extremt goda! 😱😍 Och de kan ätas som mellanmål fast de smakar GODIS. 😋 De är väldigt enkla att göra men behöver lite tid för torkningen i ugnen. ⏲

DU BEHÖVER:

• Eko frysta hallon, 250 gram
• Eko urkärnade färska dadlar, 17 st
• Eko lakritspulver, 1 msk
• Eko kokosolja, 1,5 msk

GÖR SÅ HÄR:

1. Tina hallon och sila bort ev vätska. (Jag tinade inte ordentligt därför tog det längre tid än nödvändigt i ugnen).
2. Sätt ugnen på 70 grader, gärna varmluft.
3. Mixa hallon, dadlar och 1 msk kokosolja. (Spara resterande kokosolja till senare.)
4. Smörj ett Svanenmärkt bakplåtspapper med lite kokosolja och lägg på en plåt.
5. Häll hallonsmeten på bakplåtspappret och bre ut.
6. Ställ in plåten i ugnen i 15 minuter. Öppna sedan luckan för att släppa ut fukt och sänk temperaturen till 50 grader.
7. Låt ugnsluckan stå på glänt genom att sätta en sked i öppningen för att släppa ut fukt tills hallonlädret blir helt torrt. Det kan ta ca 5-8 h. (Jag testade istället öppna luckan en gång i timmen och släppa ut luft men det torkade inte för mig förrän jag la skeden vid öppningen)
8. Klipp lädret i remmar och rulla ihop.
9. Lägg rullarna i en burk med 1 msk lakritspulver i botten som fastnar i botten av rullarna. 🤤
10. Klart! ✨

nyttiga fruktremmar
bärremmar hallon

Förvara remmarna i tätslutande burk i kylskåp. 💕

Vegansk broccolisoppa med cashewnötsbas!

Dags för mer eko fattigmat! 💰 Denna lyxiga veganska broccolisoppa med cashewnötter som gräddig bas kostar ca 7 kr/portion och mättar riktigt bra. Detta är mina barns favoriträtt! 😋 Den tar ca 15 minuter att tillaga och är hur god som helst! Passa på att göra mycket på en gång och fyll kyl och frys med matlådor. 🙌

vegansk broccolisoppa cashewnötter


DU BEHÖVER: (ca 8 portioner)
• Eko fryst broccoli, 800 g
• Eko cashewnötter, 3 dl
• Eko gul lök, 2 st
• Eko vitlök, 3-4 klyftor
• Eko olivolja, 1 dl
• 1,5 l vatten
• Eko buljong, mängd enligt förpackning
• Eko örtsalt
• Eko peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa allt vatten med cashewnötterna slätt.
2. Hacka lök och vitlök grovt.
3. Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med buljongtärningar/buljongpulver i en stor kastrull.
4. Häll i broccoli och rör om.
5. Häll i cashewmjölken, örtsalt och peppar.
6. Koka upp ca 5 min.
7. Ställ av kastrullen och mixa soppan slät.
8. Klart! ✨

Minska äppelsvinnet - Detta kan du göra med dina svenska äpplen!

Varje år RUTTNAR flera hundra tusen TON äpplen bort i våra svenska trädgårdar. 💔🇸🇪 Samtidigt som vi importerar hit mängder av äpplen som säljs dyrt. 😣 Det är bara inte KLOKT?! Häromdagen såg jag en enorm hög med fina äpplen ligga tillsammans med trädgårdsavfall på någons tomt, så himla sorgligt. Samtidigt förstår jag ju att det inte är helt enkelt för vanliga privatpersoner att ta vara på alla äpplen. 😩

svenska äpplen

Kan vi inte tillsammans försöka minska äppelsvinnet genom att lägga upp bilder och tagga #minskaäppelsvinnet i våra sociala kanaler? ❤️👊 För att tipsa och påminna varandra om hur man kan göra! Tänker att det kan vara tips på recept, hur man kan förvara äpplen eller idéer på hur man kan skänka eller sälja etc. 👏 Har hört att vissa lägger en korg med äpplen utanför tomten med en Varsågod-skylt. Riktigt smart tycker jag och bra för alla! 🙌

äppelmust

Jag pressade supergod äppelmust i min juicepress som kan frysas.🍹

äppelglass från svenska äpplen

Det bubbliga skummet som är tråkigt att dricka la jag i glassformar vilket gav en jättebra konsistens på glassarna!

calippo glassform
skumm äppelmust

Fyllde även skummet i en iskubsform. 🙌 Detta mixade jag med äppelmust vilket blev en grymt god, söt och syrlig “Slush”! Se HÄR hur jag gjorde.

Vad gör ni med era äpplen? Har ni några bra tips? 🤗🍎

Enkel vegansk morotssoppa med linser - 5 kr/portion

morotssoppa med linser

Här kommer ett tips på RIKTIGT billig ekomat. MOROTSSOPPA!

En lite bortglömd klassiker som brukar älskas av de flesta och som är SJUKT billig, vegansk, enkel att göra och med en svensk huvudingrediens. 👏🇸🇪🥕
Jag har röda linser i min morotssoppa för extra protein. 💪 Vill man så kan man dessutom köpa sig gårdagens bröd för några kronor och göra vitlöksbröd som tillbehör och VIPS så har man en riktig festmåltid! 🥖🥂


Passa på att göra mycket på en gång och fyll kylen och frysen. Perfekt meal prep för hela familjen! 🙌


DU BEHÖVER: (Ca 8 portioner)

• Eko morötter, 1 kg
• Eko röda linser, 2 dl
• Eko gul lök, 3 st
• Eko vitlök, 3 klyftor
• Eko grönsaksbuljong (mängd enligt frp.)
• Eko olivolja, 1/2 dl
• Eko curry, 1 tsk
• Eko örtsalt och peppar
• Vatten, 2 l

GÖR SÅ HÄR:

1. Hacka morötterna, löken och vitlöken grovt. (Välj själv om du vill skala morötterna, mina var så fina så jag struntade i det.)
2. Häll olja i en stor kastrull och häll i curry, buljong. Fräs någon minut.
3. Skölj linserna.
4. Häll i allt utom vatten och fräs någon minut samtidigt som du rör om.
5. Häll i vattnet och låt koka med lock tills linserna blivit mjuka.
6. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.
7. Klart! ✨

Kolla mina höjdpunkter på Instagram så får ni se hur enkelt det är att göra denna fantastiska soppa!

vegansk morotssoppa

Vindruvsglass av 100% vindruvor!

Ni har kanske hört talas om att frysta vindruvor är helt galet gott? Perfekta små friska glassgodisar att fylla frysen med. 

vindruvsglass

Men att de frysta vindruvorna sedan kan mixas till den ljuvligaste vindruvsglassen visste ni kanske inte? I så fall MÅSTE NI BARA PROVA!

Den blir söt och syrlig i en helt MAGISK konsistens. 😭🤤🤤 Tänk botten av Calippo Cola, fast utan colasmak. Varför har jag aldrig gjort talas om detta förut?!

frysta vindruvor
glass av vindruvor
frysta vindruvor

Jag styckfryser kärnfria ekologiska vindruvor på ugnsplåt direkt över en frysbox. Då fungerar det även när frysen är full! Sedan kan de förvaras i matlåda i frysen utan att klibba ihop eller så kan de ätas upp direkt. Eller som sagt MIXAS! 😋

Jag lät mina vindruvor tina några minuter innan jag började mixa för att slippa blanda i vatten (och därmed göra den mer smaklös) och det blev superbra. 🙌 

vindruvor glass

Eftersom ekologiska vindruvor ofta kostar en slant är det perfekt att bunkra och frysa när det är extrapris och med denna metod riskerar de ej hinna bli dåliga innan man ätit upp. 💰

Tänk dock på att vindruvor har en knepig form när det gäller kvävningsrisk för barn. Färska vindruvor ska därför delas på längden när de ges till barn. Frysta bör kanske delas ytterligare en gång på längden? Detta behöver man ju dock inte tänka på om man ska mixa sina vindruvor.

PS. Ni vet väl att konventionella vindruvor är riktiga värstingar när det gäller besprutning? Detta gäller förstås även russin. Välj därför alltid ekologiska! 💚🍇🌍

För den som vill se hur denna glass blev till, kolla mina höjdpunkterInstagram! 💚🎥

Vegansk mättande smoothie

Kombinationen av mango, jordgubb, banan, cashewnötter och vanilj är verkligen helt magisk. ✨

vegansk smoothie ekotipset

Jag brukar göra denna variant som glass men nu ökade jag mängden havredryck för smoothie och den blev sååååå god. 🌈 Har alltid tyckt denna smakkombination smakar som Danonio jordgubb dvs den är väldigt barnvänlig! 👶 Perfekt gräddighet, sötma, syrlighet och färgen blir härligt ljusrosa. 💓 Ni måste testa!


DU BEHÖVER:

• Eko fryst mango
• Eko frysta jordgubbar
• Eko fryst banan
• Eko cashewnötter
• Eko havredryck
• Eko vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla ingredienser slätt, lika delar av allt förutom dubbel mängd havredryck och ca en tsk vaniljpulver.
2. Klart!

Om ni vill ha den mer glasslik så kör lika delar av allt förutom vaniljpulver där en tsk räcker. 🍦

Jordgubbar doppade i hemgjord vegansk choklad (med dadlar som sötning!)

Idag inviger jag 1 juni med SVENSKA ekologiska jordgubbar! Eftersom jag blivit smått besatt av att doppa goda grejer i hemgjord choklad så fick såklart även jordgubbarna sig ett dopp.

chokladdoppade jordgubbar vegansk

Chokladen som går supersnabbt att göra är utan tillsatt socker, vegansk och ekologisk. Jag köper kakaosmör från Mathem (som även har de svenska ekologiska jordgubbarna). Kakaosmör kanske kan tänkas lite dyrt, men det är inte så mycket som behövs. Överbliven choklad (det kommer bli över) kan man spara och smälta på nytt igen. Förslagsvis kan man göra denna populära vegoglass och doppa i chokladen. Kakaosmör har väldigt lång hållbarhet! Den kan även användas i hudvård, exempelvis för att göra eget Body Butter Fluff.

ekologiska jordgubbar

DU BEHÖVER:

• Ekologiska jordgubbar 250 g

För choklad;
• Ekologiskt kakaosmör, 60 g
• Ekologiska dadlar, 4 st
• Ekologiskt vaniljpulver, 1/2 tsk
• Ekologisk kakao, 3 msk

För topping:
• Ekologiska kakaonibs, 2 msk
• Mandlar, 2 msk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj jordgubbarna och låt torka (eller torka med kökshandduk).

  2. Smält kakaosmöret över vattenbad

  3. Häll kakaosmöret i en kopp eller liknande och häll i urkärnade dadlar, vaniljpulver och kakao.

  4. Mixa slätt med stavmixer.

  5. Doppa jordgubbarna i chokladen och sedan i eventuell topping. Lägg på fat och låt stelna, snabbast går det i frysen (några minuter räcker).

  6. Klart!

ekologiska svenska jordgubbar
ekologiskt kakaosmör
vegansk choklad
chokladdoppade jordgubbar recept

Drömmig hemmagjord vegansk glass (utan tillsatt socker!)

vegansk chokladglass ekotipset

Ni MÅSTE testa denna glass. 😱😍 Jag har fått en miljon DM med förfrågningar om recept efter storyn på Instagram (@ekotipset) på hur jag gjorde den och jag förstår det! För detta är faktiskt helt SJUKT! Jag körde på känsla och hade ingen aning om det skulle bli flipp eller flopp men den blev perfektion. 🙌

Så här kommer receptet på världens godaste glass, som är 100% ekologisk, vegansk och utan tillsatt socker!

ekotipset glass

DU BEHÖVER:

Till glassen:
• Eko kokosmjölk, 400 ml
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko kakao, 1/2 dl
• Eko dadlar, 10 st
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Glassformar, 4-6 st (jag använde glassformar i silikon från Panduro, verkar vara slut för tillfället online men kanske finns i fysisk butik?)

Till chokladdopp: (blir massa över till chokladpraliner 🍫)
• Eko dadlar, 7 st
• Eko kakaosmör, 250g (hälften räcker om du bara gör ett chokladdopp)
• Eko kakao, 1 dl
• Eko kardemumma (kan bytas till vaniljpulver), 2 tsk
• Eko kokosolja, 1 msk

Topping:
• Hackade cashewnötter
• Quinoapuffar

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa alla glassingredienser och häll ner i glassformarna.
2. Ställ i frysen 6-8 timmar.
3. Smält kakaosmöret i vattenbad samtidigt som du mixar dadlarna till chokladdoppet och kokosoljan så slätt det går.
4. Ställ fram två koppar där du häller upp kakaosmöret, lika mycket i varje kopp.
5. Häll ner kakao i ena koppen för mörk choklad och kardemumma eller vaniljpulver i den andra för vit choklad.
6. Mixa med stavmixer i kopparna för att få dadlarna så utblandade med chokladen som möjligt.
7. Ta fram glassen och gör chokladdoppen genom att snabbt doppa glassen i kopparna.
8. Doppa sedan snabbt ner glassen i fat med nötkross/quinoapuffar och strössla på innan chokladen stelnar. Doppa flera lager om du har lust!
9. Klart! 💫

vegansk sockerfri glass
vegoglass kokosmjölk

För mig som gjorde 4 glassar blev det glass över som jag la i en mindre matlåda i frysen. Den smälta chokladen + topping hällde jag i en iskubsform vilket blev massa ljuvliga chokladpraliner. 🤤

veganska chokladpraliner

För den som har svårt för kokos i glass kan jag säga att kokossmaken inte är särskilt påträngande. Den är mer gräddig! 🍦

PS. För den som vill se hela storyn på hur jag steg för steg gjorde så finns den fastnålad i mina ”höjdpunkter” på Instagram i profilen 👉 www.instagram.com/ekotipset 

hemgjord choklad

Fick du mersmak av denna glas måste du även prova göra vegansk cookie dough-glass på denna bas!

Nyttiga ekologiska mellis-kakor!

I samarbete med Mathem

ekotipset melliskakor

Vem vill inte äta kakor som mellanmål? 😍

Nyttiga melliskakor är enkla att göra, förvånande goda att äta och går att variera beroende på vad man har hemma och tycker om. De är perfekta att ta med sig som mellanmål när man ska iväg eftersom de varken kräver tallrik eller bestick och dessutom inte kladdar. 👌

Och kakor är ändå kakor, dvs sjukt lyxigt och gott trots att dessa faktiskt är nyttiga!

nötkakor

DU BEHÖVER: (för 6 stora kakor)

• Eko bananer, 2 st
• Eko havregryn, 2,5 dl
• Eko cashewnötter, 1 dl
• Eko riven kokos, 1/2 dl
• Eko kokosolja, 1 tsk
• Eko chiafrön, 1 tsk
• Eko vaniljpulver, 1/2 tsk
• Eko kardemumma, 1/2 tsk
• Havssalt, 1/2 tsk

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa bananer, cashewnötter och kokosolja och häll smeten i en bunke. (Det går även bra att mosa bananer och hacka nötterna.)
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
4. Klicka ut smeten på en plåt och platta ut till runda kakor.
5. Ställ in i ugnen i 20 minuter, tills kakorna fått lite färg.
6. Låt svalna.
7. Klart! 💫

Den som vill beställa ingredienser till melliskakor (eller kanske mixern i filmen?) hem till dörren kan ange rabattkoden MH100 hos Mathem.se och då få 100 kr rabatt vid köp för minst 700 kr. Gäller både befintliga och nya kunder. Fri hemleverans hos Mathem som vanligt! 💚

nyttiga ekologiska kakor
melliskakor
nyttiga kakor

Ekologisk hallonsmoothie på endast 2 ingredienser (Utan att behöva koka hallon först!)

I samarbete med Mathem

hallonsmoothie utan tillsatt socker

Äntligen finns en lösning till alla oss som älskar frostiga hallonsmoothies/glassar men som inte vågar äta frysta hallon pga risken för norovirus. Lösningen kallas hallonpuré och finns hos Mathem!

ekologisk hallonpure mathem

Den KRAV-märkta purén som är från Magnihill består av 100% ekologiska hallon och är formad till härliga hallontoppar. Purén är upphettad och därefter fryst, vilket tar bort risken för kräksjuka.

De är faktiskt riktigt goda att äta som de är, men ännu godare tillsammans med banan. Det blir en perfekt balans mellan syrligt och sött och passar riktigt bra som både smoothie och sorbet! Galet enkelt att göra, och endast 2 ingredienser behövs. Dessutom nyttigt!🍦

DU BEHÖVER:

• Ekologisk fryst hallonpuré, 60 st toppar
• Ekologiska frysta bananslantar från 4 bananer

nyttig hallonglass

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa hallonpuré och bananslantar slätt. Jag lät purén och bananslantarna tina något före jag mixade. Om du inte har tålamod kan du mixa direkt men tillsätta lite vatten.
2. Servera i kopp/glas och toppa ev. med hallontoppar! 💫
3. Klart!

glass ekotipset

FÖR SORBET:

1. Häll smoothien i en behållare och ställ i frysen ca 30 min.
2. Servera i skål och toppa ev. med hallontoppar och kokos, eller något annat gott du har hemma.
3. Klart!

Detta recept räcker till ca 6-8 personer.

PS. Rabattkoden MH100 ger 100 kr rabatt till alla kunder vid köp för minst 700 kr hos Mathem.se. Koden gäller t.o.m. 30/5. Fri frakt!

Hallontopparna hittar du här.

Så tappar du din egen björksav!

Idag har jag för första gången smakat (och tappat!) björksav. Så himla cool grej!

tappa björksav

Saven smakar ungefär som utspädd sockerlösning och påminner lite om en närproducerad variant av kokosvatten.

Björksav innehåller bl.a kalcium, kalium, magnesium, proteiner och aminosyror.

Förr var björksavstappning vanligt eftersom det då var ett viktigt vitamintillskott på vårvintern för både människor och boskap.

Den skulle hjälpa mot allt från näringsbrist och förkylning till njursten och lunginflammation. Fortfarande används björksaven som en hälsodryck men nu i mindre skala. Vissa hävdar att den hjälper lindrar pollenallergi!

DU BEHÖVER:

• Glasflaska
• Sugrör i rostfritt stål eller annat rör
• Snöre
• Borrmaskin
• En björk (att tappa en björk på sav ingår ej i allemansrätten så fråga markägaren om lov om det inte är ditt eget träd)

GÖR SÅ HÄR:

1. Borra ett 3-4 cm långt hål snett upp in i björken.
2. Sätt in ett rör i hålet, t.ex ett sugrör i rostfritt stål.
3. Knyt fast en flaska under sugröret
4. Låt nu dropparna fylla flaskan!
5. Ta bort sugröret och plugga igen hålet med en kvist och eventuellt lite mossa när flaskan är fylld.
6. Klart! 

björksav nyttigt

Björksaven håller endast 2-5 dagar i kylskåp men kan frysas in för längre hållbarhet.

Tappning av björksav kan endast ske under ca 4 veckor per år. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren.

Passa på att tappa björksav nu då den efter knoppsprickningen brukar få en bitter smak.

Detta är en perfekt aktivitet att göra tillsammans med barnen! 😍

Nyttiga chokladbollar med quinoa (veganska utan tillsatt socker)

Idag är det Matlådans Dag! Och fredag! Vad passar då bättre än att preppa matlådorna fulla med EXTREMT goda (och nyttiga!) quinoabolllar till fredagsmys + mellanmål till helgen?

ekotipset quinoabollar

Jag kan inte tänka mig att någon inte skulle kunna tycka om dessa! Passar både stora och små. Tänk en blandning av rischoklad och kokosbollar. Hur goda som helst!! De smakar inte ett dugg nyttigt fastän de faktiskt är det. De är dessutom veganska. 

veganska chokladbollar

DU BEHÖVER: (för ca 35 bollar i medelstorlek)

• 4 dl eko puffad quinoa (kan bytas till halva mängden havregryn)
• 20 urkärnade mjuka eko dadlar
• 4 msk eko kokosolja (neutral el med smak)
• 2 msk eko kakao
• 150 gram eko mandlar
• 2 tsk eko chiafrön
• 1 tsk eko vaniljpulver
• Ev. eko kokosflingor/quinoapuffar att rulla i

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa allt utom quinoan och kokosflingor.
2. Blanda i quinoapuffar och rulla till bollar.
3. Rulla bollarna i kokos eller quinoapuffar om du vill, eller gör som jag - rulla hälften av bollarna i kokos och hälften i quinoapuffar.
4. Klart! Ät direkt eller kyl ner en stund om du har tålamod.

Quinoabollarna förvaras i matlåda i kylskåp och är perfekta att ta fram när man är sugen på något sött. Riktigt lyxigt att ta med på utflykter eller ät till kaffet! 

kokosbollar utan socker

Om man vill kan man ju faktiskt stanna redan här! För en slags nyttigare variant av Nutella.

Nyttiga kokosbollar
kokosbollar med quinoapuffar
kokosbollar dadlar
ekologiska chokladbollar
quinoabollar

14 måltider på 30 minuter för 180 kr - billig ekologisk (och vegansk) Meal Prep!

I samarbete med ICA Hemma

matlådans dag ica hemma

Vad sägs om att slippa laga mat i en hel vecka? För 180 kr och ca 30 minuters arbetsinsats kan du preppa hela 14 stycken matlådor med god ekologisk mat som räcker till 7 dagars lunch och middag! 12.80 kr/portion! Huuur bra?!

Jag valde att göra två olika maträtter - linsgryta med pasta och currygryta med mathavre - som båda är baserade på samma bas av röda linser, lök och vitlök. Jag har undvikit varor som måste hackas till största möjliga mån. Allt för att det ska vara så enkelt och billigt det bara kan bli! Självklart är allt ekologiskt! Maträtterna är dessutom helt veganska.

Som tillbehör har jag gjort pizzasallad som kan tillagas medan grytorna puttrar. Alla gillar ju pizzasallad! Jag har tänkt göra pizzasallad hur länge som helst men det har aldrig blivit av eftersom jag trott att det är superkrångligt. Men det var jätteenkelt och blev hur gott som helst direkt (inte efter något dygn i kylskåp som jag trodde)!

Pizzasalladen placerade jag i små decilitermått i rostfritt stål. Decilitermåtten tas bort före uppvärmning så den kan ätas kyld.
Tips! Decilitermåtten kan med fördel även användas som små plastfria stapelbara muggar till utflykten!

Förvara matlådorna i kylskåp eller frys. Om du fryser in maten kan du lägga pizzasalladen i en egen matlåda (som förvaras i kyl). Pizzasallad håller sig fräsch och god länge i kylskåp till skillnad från vanlig sallad.

Den tomatbaserade linsgrytan (typ köttfärssås fast vegansk) är en favorit här hemma. Den blir dessutom godare för varje dag som går. Jag brukar rekommendera den till folk som vill äta mer vegetariskt just för att den är så god, billig och enkel att göra samt brukar älskas av barn, även kräsna sådana!

Eftersom det snart är Matlådans Dag (23/3) så har ICA Hemma just nu kampanjpris på dessa grymma och prisvärda matlådor i glas! Matlådorna ni ser på mina bilder är anpassade för en portion (0,67L) och kostar nu 37.43 kr styck (ord.pris 49.90 kr). De finns även i större storlek (1,09L) för 44.25 kr (ord.pris 59 kr) och mindre storlek (0,4L) för 22.43 kr (ord.pris 29.90 kr.)

billig ekologisk mat
ica I love eco

För att laga dessa maträtter köpte jag dessa varor. Olja, äppelcidervinäger, örtsalt och peppar hade jag sedan innan. Jag har räknat ut att kostnaden för att tillaga maten är 180 kr. Då har jag även inkluderat några kronor för oljan, äppelcidervinäger och örtsalt samt tagit bort lite för ärtorna, de färska kryddorna, curryn och oreganon eftersom hela mängden inte behövdes.

Eftersom det blev 14 portioner blir alltså priset per portion 12,80 kr. Galet billigt för helt ekologisk (och god) mat!
 

LINSGRYTA MED PASTA, 7 portioner

ekotipset linsgryta

DU BEHÖVER:

  • Eko valfri neutral olja

  • Eko röda linser, 200 gram

  • 2 st eko gula lökar

  • 3 eko vitlöksklyftor

  • 2 paket eko krossade tomater 390 gram/paket

  • 1 liter vatten

  • 1/2 kruka eko basilika

  • 2 msk eko torkad oregano

  • 1 kg pasta

  • Eko örtsalt och peppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka upp pastavatten, använd gärna vattenkokare

  2. Skölj linserna

  3. Fräs lök och vitlök i oljan i en stor stekpanna eller kastrull

  4. Häll i linserna och fräs linserna lite tillsammans med löken

  5. Häll i krossade tomater och 1 liter vatten samt oregano, örtsalt och peppar samt lite färsk basilika

  6. Koka pastan enligt anvisningar

  7. Låt grytan puttra tills linserna är mjuka

  8. Toppan grytan med färsk basilika

  9. Klart!

CURRYGRYTA MED MATHAVRE, 7 portioner

 Mathavre istället för ris för ett närproducerat och nyttigare alternativ. Gillar man inte mathavre (vissa tycker det smakar för mycket som havregrynsgröt, hehe) så kan man välja ekologiskt svenskt matvete istället.

Mathavre istället för ris för ett närproducerat och nyttigare alternativ. Gillar man inte mathavre (vissa tycker det smakar för mycket som havregrynsgröt, hehe) så kan man välja ekologiskt svenskt matvete istället.

DU BEHÖVER:

  • Eko valfri neutral olja

  • Eko röda linser, 200 gram

  • 2 st eko gula lökar

  • 3 eko vitlöksklyftor

  • 2 tsk eko curry

  • 2 tsk eko chiliflingor

  • 2 paket eko kokosmjölk, 400 ml/paket

  • 250 gram eko ärtor (eller broccoli/majs)

  • 1/2 kruka färsk eko koriander

  • 1 paket eko mathavre, 400 gram (eller matvete)

  • Eko örtsalt efter behag

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka upp vatten till mathavre, använd gärna vattenkokare

  2. Skölj linserna

  3. Fräs lök, vitlök, curry och hälften av chiliflingor i olja i en stor stekpanna eller kastrull

  4. Häll i linserna och fräs linserna lite tillsammans med det andra

  5. Koka mathavre enligt anvisningar tillsammans med örtsalt

  6. Häll i kokosmjölken och örtsalt och låt puttra tills linserna är mjuka, tillsätt därefter ärtorna och hälften av koriandern i grytan

  7. Toppa grytan med färsk koriander

  8. Klart!

SNABB PIZZASALLAD, 7 portioner (tillaga medan grytorna puttrar)

snabb pizzasallad

DU BEHÖVER:

  • 1/2 stort eko vitkålshuvud

  • 1/2 dl valfri eko neutral olja

  • 3 msk eko äppelcidervinäger

  • 1 tsk salt

  • Ev. 1 tsk eko socker (detta uteslöt jag och det blev jättebra ändå)

  • Eko peppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär vitkålen i 3 delar och strimla den sedan med en osthyvel

  2. Tillsätt alla ingredienser och krama ur vitkålen så den släpper vätska

  3. Häll bort överflödig vätska och tillsätt ev lite mer vinäger

  4. Klart!

meal prepp ekotipset

Endast löken och vitlöken behöver hackas. Vitkålen strimlas enklast med osthyvel. Den som är smidig kan riva vitkålssalladen samtidigt som grytorna puttrar!

vegansk vegofärs

Älskar denna mustiga linsgryta!!

linsgryta med curry

Currygryta med linser. Här valde jag ärtor som grönsak för att slippa hacka. Broccoli och/eller majs är andra hack-fria alternativ.

ekologisk mealprepp

Maten förvaras i fräscha matlådor i glas (37.43 kr/st på ICA Hemma) som tål uppvärmning både i mikro och ugn. Matlådor i glas missfärgas inte av maten och är supertåliga. Älskar att man så tydligt ser vad som är i när de förvaras i kylen! Locken är i PP-plast, som anses vara en säker plast (och den kommer inte i kontakt med maten).

ica hemma matlådor glas
matlåda glas ica

Ät direkt ur matlådan! Låt pizzasalladen ligga kvar i måttet eller töm enligt bilden. Men värm maten separat för pizzasallad vill man äta kyld!

ekotipset meal prepp

Veckans 14 middagar och luncher för 180 kr! Om du oroar dig för näringsbrist av att äta samma mat varje dag kan du satsa på extra varierande frukostar/mellanmål. Eller frys in och ät mer utspritt för tillfällen då du inte orkar laga mat. :-)

Gör ditt egna ekologiska mandelsmör!

eget.mandelsmör.png

Idag testade jag att göra mandelsmör på 100% mandlar i min nya mixer Bosch VitaBoost (som är grym!) och jag har aldrig sett på maken till så SLÄTT mandelsmör! Och smaken är fullkomligt ljuvlig. Mandlarna måste rostas för att få den sagolika smaken. Råa fungerar men det blir en helt annan grej. (Jämför typ vanliga mandlar och brända mandlar man köper på julmarknader).


Du behöver:

• Ekologiska mandlar
• En mixer. Helst en kraftfull sådan.

Gör så här:

1. Häll mandlarna på en plåt och ställ in i en KALL (kall!) ugn. Sätt ugnen på 175 grader. När ugnen nått 175 grader och lampan släcks är mandlarna färdigrostade. Håll koll på ugnen och dina dyrbara mandlar för du vill absolut inte ha brända mandlar (som i på riktigt brända mandlar).

2. Mixa slätt! Det tar sin lilla tid. Först blir det pulver och sedan blir det till slut den krämiga konsistensen. Hjälp gärna till att putta ner mandlarna ner mot bladen i mixern om du har en sån där medföljande stång, då ska det gå snabbare har jag fått veta i efterhand.

3. Klart!

Det går att få till mandelsmör även om du inte har en värstingmixer, men låt i så fall mixern vila mellan varven. Vill du vara snäll mot din mixer kan du ha i lite neutral olja. Detta behövs dock inte på riktigt kraftfulla mixers.

Har ni några bra tips på vad man kan använda mandelsmöret till förutom att äta direkt från tallriken?

Världens snabbaste och enklaste grönkålschips!

IMG_6612.JPG

VARSÅGODA barn! Ät så mycket chips ni vill!

Dessa grönkålschips innebär noll ansträngning och maximal smak och nyttighet!


Du behöver:

  • Ca 225 g eko grönkål

  • O,5 msk eko olja (jag tog olivolja)

  • Havssalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda grönkål (jag använde svensk färdighackad och sköljd ekologisk från @garantskafferiet, sjukt bra), olja och salt i en skål.

  3. Häll ut på plåt och sätt in i ugnen i 7-10 min.

  4. Klart!

OBS! Ta inte för mycket salt. Jag råkar alltid göra det så fort grönkål kommer i min närhet. Men nu har jag lärt mig. Och de blir äckliga när de blir lite bruna så håll koll i ugnen. Annars JÄTTEgott och krispigt!!!!!

Vegansk BananFlurry med brända mandlar-kross (utan tillsatt socker)

IMG_5748.JPG

Efter mängder av julmat och godis den här julen var jag sugen på något mindre juligt och mer fräscht!

Jag har länge funderat på om om det går att göra brända mandlar med dadlar istället för socker och testade nu äntligen. Och jag kan säga att det gick att få till precis samma smak som om de vore gjorda med socker, men det gick däremot inte att få till det hårda knapret. Det gjorde dock absolut ingenting.

Jag har alltså gjort bananglass med brända mandlar-kross och det blev nog det godaste jag någonsin gjort! Ni måste testa. En dessert till nyårsafton kanske?

Du behöver:

  • Eko mogna bananer, 4-5 st

  • Eko dadlar, 3-4 st

  • Eko mandlar, ca 1 dl

  • 1/2 tesked smör/margarin (jag använde veganska och ekologiska Naturli' Bredbart)

  • Eko vaniljpulver, 1 krm

  • Eko kardemumma, 1-2 krm (kan uteslutas om man ej gillar kardemumma)

Gör så här:

  1. Skär bananerna i slantar och frys in utspridda t.ex på en plåt i minst 30 minuter.

  2. Mixa 1 tsk smör/margarin med 3 st urkärnade färska dadlar samt 1 krm vaniljpulver.

  3. Lägg dadelröran i en het stekpanna tillsammans med 1 dl mandlar. Rosta varsamt i några minuter på medelhög värme.

  4. Mixa nötterna så de blir krossade.

  5. Mixa bananerna slätt tillsammans med 1-2 kryddmått kardemumma. Ställ eventuell in glassen i frysen en stund om du tycker den är för lös.

  6. Häll upp glassen i skålar och strö över mandelkrosset

  7. Klart!

Kom ihåg att alltid frysa in övermogna bananer. Bananglass blir extra söt och god när bananerna fått mogna ordentligt!